Konec tuhého másla. Takto ho rozetřete ihned poté, co ho vyndáte z lednice

Stalo se to každému z nás určitě mnohokrát. Chtěli jsme si ke snídani namazat máslo na chléb nebo rohlík, ale zapomněli jsme ho s předstihem vytáhnout z ledničky. Takže máslo je ztuhlé na kost a chtít ho v tomto stavu rozetřít na krajíc chleba, nedej bože čerstvý krajíc, je zhola nemožné.

V této situaci můžeme buď vyměnit máslo za sýr, který se roztírá dobře vždy. Nebo si vzít místo chleba buchtu anebo se pokusit nějakým fíglem udělat ze ztvrdlé nepřátelské hroudy másla přátelskou pomazánku k okamžitému použití.

Pár takových triků jsme si pro vás připravili

Ten první je poněkud bizarní, ale v britském časopise food&wine radí, že nejlepší a nejrychlejší metodou, jak získat změklé máslo po vytažení z lednice, je vložit si ho do podpaží. Je tam totiž mnohem větší teplo než v místnosti a tání tak probíhá daleko rychleji. Nám se ale tato metoda nezdála příliš lákavá, tak jsme pátrali dál.

Další možností je pořídit si nůž „SpreadThat“. Jedná se vlastně o krátkou celokovovou čepel, která přenáší teplo naší dlaně až na konec zoubkované střenky a naškrábané máslo se tak rozpouští takřka okamžitě. Tento nůž byl speciálně navržený pro roztírání zmrzlého másla, nepotřebujete k němu žádné baterky, bohužel ale není na českém trhu k mání. Samozřejmě ho seženete na internetu za necelých 25 dolarů. Tahle cena se ale ne každému vyplatí.

Existují i jednodušší způsoby

Požadované množství másla položte na talířek. Do skleněné misky, která nepraskne, nalejte horkou vodu a chvilku počkejte, až se její povrch prohřeje. Potom vodu vylijte a prázdnou horkou misku převraťte na talířek s máslem. Budete překvapení, jak krásně se s ním bude pracovat.

Naškrábejte tvrdé máslo na své pečivo škrabkou na zeleninu, pěkně po tenkých plátcích z vršku kostky, nebo ho nastrouhejte struhadlem na sýr. Oběma způsoby vyrobíte jemné hoblinky, které změknou během chvilky.

Máslo můžete také dát na pár vteřin povolit do mikrovlnné trouby, ale opravdu jen na chvilku, abyste svůj krajíc nemuseli máslem místo mazání polévat.

Také je možné, že si chcete ke snídani připravit topinky v topinkovači. To si pak nemusíte lámat hlavu, jak si poradit se zmrzlým máslem, protože na horkých krajících se vám bude roztírat jedna radost.

Foto: Shutterstock

Tyhle problémy nám způsobuje především české máslo

Vyrábí se totiž jiným způsobem, než to zahraniční.  Stlouká se ze sladké smetany. Má sladkou, tučnou, mléčnou chuť a po vytažení z lednice je jako beton.

Oproti tomu zahraniční máslo se také vyrábí ze sladké smetany, ne však stloukáním, ale přidáváním mléčných kultur. Má proto trošku kyselejší chuť, ale také jinou konzistenci. Po vyndání z lednice je měkké během chvilky. Na pečení cukroví ale vhodné není.

K mazání pečiva používejte zahraniční másla

Takže další možností může být, že na těsta a krémy budete používat české máslo a na mazání pečiva ke snídani a svačině budete mít v ledničce nachystané máslo zahraniční. V obchodě ho poznáte už pohmatem, bude o poznání měkčí. A naše dobře míněné, výše uvedené rady, se vás od té doby nebudou týkat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments