Lidé na západě si začali do kávy lít pomerančový džus. Důvod je jasný, měl by to dělat každý

Káva a pomerančový džus? Skvělý letní nápoj s netypickou chutí. Tak neváhejte vyzkoušet, protože vyvážená chuť v tomto nápoji rozhodně nechybí.

Pomerančová šťáva dokonale zapadá k chuti espressa. Její přirozená sladkost snižuje hořkost espressa a zároveň podporuje rychlejší vstřebávání kofeinu v těle. Po vypití tedy pravděpodobně pocítíte rychlejší účinky kofeinu. Kofein nastartuje metabolismus a cítíte se po něm bdělejší. Patří mezi nejrozšířenější stimulační látky, takže mnoho lidí pije kávu i před cvičením.

Nápoj se podává vždy studený. Připravuje se tedy s ledem nebo bez ledu, ale s vychlazeným pomerančovým džusem.

Kvalitní káva je základem. Pomerančový džus je nejchutnější čerstvý. Případně lze použít i 100% džus. 

Káva s pomerančovým džusem

Suroviny

  • kvalitní káva
  • pomerančový džus
  • led

Postup

Do šálku připravíte nejlépe dvojité espresso nebo alespoň extra silnou kávu. Vysokou sklenici naplníte do 2/3 ledem a zalijete pomerančovým džusem. Asi 3 cm pod okraj tak, aby se do sklenice vešla ještě káva, kterou následně přilijete. Pokud chcete, aby se vytvořily dvě rozdílné barevné vrstvy nápoje, přelejete kávu přes lžičku. Sklenici dozdobíte plátkem pomeranče.

Pokud chcete, můžete na závěr přidat střik toniku nebo perlivé vody. Nápoj bude více odlehčený a osvěžující.

Pokud máte rádi kávu s mlékem a cukrem. Můžete vyzkoušet recept na pomerančové mocca frappuccino. Osvěžující nápoj vám dodá kofein a vitamín C.

Foto: Shutterstock

Pomerančové mocca frappuccino

Suroviny

  • 1 šálek espressa nebo silné kávy
  • 1/2 šálku čokoládových lupínků
  • 1/3 šálku čokoládového mléka
  • 1/4 šálku husté smetany nebo kokosového mléka
  • kůra z 1 velkého pomeranče
  • šťáva z jednoho velkého pomeranče
  • 2 šálky ledu
  • ušlehaná šlehačka

Postup

Uvaříte si kávu, kterou necháte vychladnout. Pokud kávu připravujete těsně před přípravou frappuccina, necháte kávu vychladit v lednici. Do mixéru dáte led, espresso a čokoládové lupínky. Několikrát promixujete.

Poté přidáte čokoládové mléko, smetanu a pomerančovou šťávu. Opět mixujete, dokud nebude směs hladká a krémová.

Směs nalijete do vysoké sklenice. Navrch ozdobíte šlehačkou a pomerančovou kůrou.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments