Pohlreich dělá řízky po cikánsku. Jsou mnohem lepší než ty normální

Neznám ve svém okolí nikoho, kdo by neměl rád řízky. Vepřové, kuřecí nebo telecí. Jako řízek smažíme dokonce i různé druhy zeleniny  nebo sýr. Ale slyšeli jste už o cikánských řízcích, které se nepřipravují jako klasický plátek masa, ale krájí se na nudličky a nesmaží se v trojobalu, ale nakládají do marinády?

Jejich věhlas stihl doputovat až ke Zdeňkovi Pohlreichovi, který prý recept na cikánské řízky dostal na golfovém hřišti u Plzně od člověka, který tam sbíral míčky. A dovedl ho k naprosté dokonalosti.

V původním receptu totiž bylo maggi a kečup, tedy ingredience, které Polreich opravdu nemá rád.  Nahradil je tedy sójovou omáčkou a rajským protlakem, zato ale respektoval důrazné doporučení, že marináda ani maso se opravdu nemají při přípravě solit.

Polreichovy cikánské řízky se poněkud liší od cikánských řízků, o kterých jste už možná slyšeli nebo je dokonce už i vařili. Maso se nekrájí na nudličky, ale na plátky, v receptu pak chybí cibule, vejce i bramborový škrob nebo mletá paprika.

A jak se tedy cikánské řízky podle Pohlreicha připravují?

Budete potřebovat:

  • 1 kilogram bůčku nakrájeného asi na centimetrové plátky
  • 1 dcl sójové omáčky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 dcl černého piva
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 chilli papričku – můžete vynechat, pokud nemáte rádi pálivá jídla
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Přímo v míse, ve které budete maso nakládat, smíchejte všechny suroviny, kromě bůčku a pepře. Ochutnejte a v případě potřeby některou z ingrediencí přidejte. Získáte směs opravdu silné chuti. Opepřené plátky bůčku, naklepané jen pěstí, v marinádě pořádně obalte ze všech stran a nechte, nejlépe přes noc, odpočívat.

Foto: Shutterstock

Příprava na rozpáleném grilu

Naložené plátky masa můžete připravit na grilu, kde je opečete z obou stran a pokud to váš gril umožňuje, přikryjte je u toho poklicí. Zbylou marinádu v pánvi přidejte na gril také. Získáte tak famózní výpek, kterým budete vaše cikánské řízky potírat a ony tak budou ještě mnohem šťavnatější a chutnější.

Pokud nemáte gril nebo řízky připravujete v ročním období, které grilování příliš nenahrává, usmažte je klasicky na oleji na pánvi. Marinádu potom povařte v hrnci a opět použijte k potírání plátků masa. A co k cikánským řízkům jako přílohu? Čerstvým chlebem nebo vařenými či pečenými bramborami nic nezkazíte. Nechte si chutnat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří
Jiří
2 let

Normální klasický naložený bůček v marinádě , cikánské řízky se dělají úplně jinak .