Fantasticky hustá a pevná šlehačka, která vám nespadne. Přitom stačí přidat jen jednu věc navíc

Šlehačka je jedním z velmi oblíbených pochutin. Vylepší spoustu jídel nebo nápojů. Přidat si ji můžete na kávu či kakao, skvělou chuť dodá i moučníkům. Pokud ale nechcete kupovat tu průmyslově zpracovanou ve spreji, protože její chuť není ta pravá, připravte si ji sami doma. Vyzkoušejte několik triků, jak zajistit, aby byla dokonalá.

Ta pravá šlehačka

Hlavní ingrediencí správné domácí šlehačky je smetana s vysokým podílem tuku. Připravuje se ručně metličkou, šlehačem nebo expanzí plynu. Aby byla dokonalá, měla by mít jemnou, polotuhou a nadýchanou konzistenci. Při její přípravě bývá často používán i cukr, aby byla její chuť sladší. Můžete přidat i špetku sušené vanilky.

Struktura je základ

Při šlehání můžete řešit několik problémů. Šlehačka zůstane příliš tekutá, není tak vhodná k použití na moučníky, protože nedrží svůj tvar. Dalším úskalím při její přípravě bývá i přílišná horlivost. Při dlouhém a intenzivním šlehání totiž může dojít k tomu, že výsledným efektem bude doma připravené máslo.

Hlavní etapy přípravy

Chcete-li připravit tu nejlahodnější šlehačku, vyndejte smetanu ke šlehání těsně před šleháním. Nalijte ji do skleněné misky a položte ji do nádoby s ledem, aby vše vydrželo co nejdelší dobu chladné. Poté použijte ponorný elektrický šlehač. Začněte pomalu a rychlost postupně zvyšujte, vždy po dobu alespoň 30 vteřin. Nechte odpočinout minimálně 2 hodiny v lednici. Nepovedlo se vám ani při zachování tohoto postupu připravit kýžený výsledek. Máme pro vás tipy na vylepšení.

Cukr jako pojidlo

Pokud je vaším cílem příprava pevného krému, přidejte moučkový cukr. Stačí jedna nebo dvě lžíce. Šlehačka díky tomu zůstane krásně nadýchaná a její struktura vydrží minimálně 12 hodin. Tato metoda je vhodná především na moučníky. Použijte ji ale pouze v případě, že máte rádi sladší chuť. Podobný efekt zajistí i přidání odtučněného mléka v kombinaci s cukrem, díky mléku snížíte množství kalorií.

Foto: Shutterstock

Zachovejte stejnou chuť

Nejste-li zrovna velkým fanouškem přidání cukru, můžete vyzkoušet kukuřičný škrob. Zachováte tak skvělou chuť šlehačky. Tím, že nepřidáte žádný cukr, nepřijmete další zbytečné kalorie. Docílíte dokonalé fixace.

Lehká jogurtová chuť

Pro milovníky lehce nakyslé chuti můžete přidat i několik lžic řeckého jogurtu. Nejprve do hladka vyšlehejte šlehačku a poté přidejte jogurt. Chuť bude krásně lehká při zachování všech benefitů vysokoprocentní smetany.

Foto: Shutterstock, zdroj: Marmiton

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments