Smažené řízky jsou jedním z nejoblíbenějších jídel u nás. Milují je děti i dospělí na všechny způsoby a snad každá rodina má svůj recept, jak řízek udělat ještě lahodnější, křupavější nebo vypečenější. My vám dnes přinášíme jeden pozapomenutý trik, který vaše řízky udělá zase o něco zajímavějšími a lepšími.
Řízek na sto způsobů
Přestože základní recept na řízek je vlastně jednoduchý, existuje spousta obměn, která celkový dojem o něco vylepší. Vzít maso, zlehka ho naklepat, osolit a opepřit a pak obalit v trojobalu je nejjednodušší varianta.
Můžete ho však také ještě před obalováním namočit do jogurtu nebo třeba majonézy, aby bylo maso křehčí, obalit ho v cornflakes místo strouhanky, aby pěkně křupal, nebo třeba vyměnit pořadí surovin ve kterých maso obalujete a vytvořit tak obrácený řízek, který bude krásně vláčný.
Varianta s jedlou sodou
Vyzkoušet můžete ještě jednu variantu, která se prosazovala hlavně v minulém století – obalit kuřecí maso v jedlé sodě. Maso si připravte jako obyčejně – naporcujte, lehce naklepte a posolte. Smíchejte půl lžičky jedlé soli se dvěma lžícemi solamylu a v této směsi maso obalte. Aby se všechno dobře propojilo, můžete lehce pokapat citronovou šťávou.
Maso uložte asi na hodinu do lednice. Až ho vyndáte, můžete vrchní vrstvu jedlé sody a solamylu oklepat. Poté maso obalte ve vajíčku a ve strouhance jako obvykle.
Řízek obalený v jedlé sodě
Díky tomuto triku bude řízek výrazně křupavější, než jste zvyklí. Na povrchu masa se díky jedlé sodě vytvoří slabá ochranná vrstva – díky ní se zbylé suroviny na maso příliš nenalepí a maso se bude krásně smažit a vytvoří dokonalou křupavou krustu.
Máte nějaký zaručený recept na řízek?
A co vy? Obalujete řízky klasicky, nebo máte nějaký svůj zaručený domácí recept? Už jste někdy vyzkoušeli obalit řízky v jedlé sodě místo mouky?
Foto: Shutterstock
Kraviny patří do kravína, ne do kuchyně
To je soda.