Náhle zkrachovala jedna z nejoblíbenějších cukráren v Česku. Lidé nechápou, po 100 letech skončila divoce

Z minulých let jsme byli zvyklí, že prakticky všechny podniky, které v České republice otevřely, docela dobře prosperují. Bylo to dáno vysokou poptávkou ze strany zákazníků, kterým se dařilo lépe lépe. Jednoduše rostla životní úroveň a lidé si mohli dovolit stále více požitků, z čehož podnikatelé těžily.

Lidé sem chodili rádi

Situace se však změnila a nadále mění k horšímu. Vše zdražuje, reálné příjmy občanů se propadají a podnikatelé se do toho musí potýkat s nepříjemným koktejlem v podobě nedostatkové a zdražující pracovní síly, nárůstu cen surovin a energií a dalšími potížemi.

Stává se tak, že někteří z nich to zabalí. U většiny firem si toho ani nevšimnete, ale u těch oblíbených a často navštěvovaných je to vždy velké téma. Jako třeba teď, když se ukázalo, že zkrachovalo jedna z nejtradičnějších cukráren v České republice, Cukrářství Emil Gaigher.

Ačkoliv krach oblíbené cukrárny, do které má člověk ve zvyku chodit pro dortíky a zákusky, zabolí vždy, v případě tohoto cukrářství jde o skutečně velký zásah. Emil Gaigher ho totiž založil už v roce 1924 a v poslední době na něj navázali jeho potomci. Ti cukrárnu rozšířili z Písku do dalších měst. Fungovala mimo jiné i v Praze.

Foto: Shutterstock

Zdražit ani nezkusili

Letošní rok ale pro cukrárnu znamená definitivní konečnou. O krachu informoval týdeník Písecké postřehy. Firma bohužel nekončí příliš hezky. Zaměstnankyně, kteří ve firmě pracovaly i 30 let, neměly do poslední chvíle tušení, a pak dostaly náhle okamžité výpovědi. Společnost totiž vstoupila do likvidace.

Byznys cukráren dostal v letošním roce velkou ránu. Rychle začaly růst ceny surovin, energií a také platy zaměstnanců. Cukrárny tak musely přistoupit ke zdražování.

Je přitom zajímavé, že Cukrářství Emil Geigher příliš nezdražilo, což zřejmě bylo chybou. Je otázkou, proč to jeho majitelé alespoň nezkusili ještě předtím, než definitivně zavřeli. I na sociálních sítích se někteří lidé podivovali tomu, jak je možné, že jsou zákusky tak levné, když všude jinde už došlo k razantnímu zdražení.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
karelka
karelka
2 let

Nevím jak byla drahá zmiňovaná cukrárna, to nám nebylo nabídnuto k posouzení, ale dneska do cukrárny přijde jedině zbohatlík na zákusek za 90 korun a kafe za 40……Kde jsou ty doby, kdy jsme k oslavě přikupovali krabici zákusků….

Monika
Monika
2 let

Kupovat v dnešní době cukroví či dorty za nekřesťanské peníze si lidé rozmyslí!Nemají na základní potraviny!

Jan
Jan
2 let
Reply to  Monika

Například obyčejný rohlík o kterém se tak často píše jak zdražuje o stovky procent, zdražil reálně z 2,00 Kč- na 2,50. To je likvidační 😀 Cenu si můžete ověřit například v Tesco online, je stejná jako v obchodech.