Ačkoliv palačinky nepatří k nejzdravějším pokrmům, přesto jsou v kuchyni velmi oblíbené, zvlášť u dětí. Ale ne vždy se povedou, a důvodů může být více. Buď nemá těsto vhodnou konzistenci, nebo je lidé smaží na nevhodném oleji.
Těsto nesmí být ani moc řídké, ani moc husté
Při přípravě těsta dávejte pozor, aby v něm nevznikaly hrudky. Je nutné sypké suroviny důkladně prosít, než je spojíte s tekutými. Nakonec vše spojte s pomocí ručního mixéru, aby vzniklo dokonale hladké těsto.
Co budete potřebovat?
Na základní recept vám budou stačit pouze 4 ingredience – 200 g hladké mouky, 400 ml mléka, 2 vejce, špetka soli. Jakmile budete mít těsto hotové, nechte je 30 minut odpočívat v lednici. Mouka mezi tím nabobtná. A pozor, není vhodné do těsta přidávat cukr, a to ani v případě, že je připravujete nasladko. Ten totiž při smažení rychle zkaramelizuje a palačinky se vám budou připalovat.
Smažení
Nejdůležitější část, která rozhodne o výsledku, je smažení. Podstatný je výběr správného oleje. Olivový vás nejspíš ani nenapadne, ale pokud běžně smažíte na řepkovém nebo slunečnicovém oleje, nabízí se přidat ho na pánev i v tomto případě. Nedělejte to.
Nejvhodnějším tukem na smažení palačinek je vepřové sádlo. Případně můžete použít máslo. Stačí jen malinko, a hlavně ho nechte dostatečně rozehřát, než na něj nalijete těsto. Velmi efektivní je smažit na palačinkovači, obzvlášť, pokud připravujete palačinky často. Nemá okraje, proto je práce s ním snadnější a palačinky jdou lehce otáčet. Navíc jdou díky teplotě připravovat téměř bez tuku. Ale bude stačit i klasická pánev, nerezová nebo teflonová.
Čím nižší okraje bude mít, tím lépe. Na rozehřátý tuk nanesete těsto, a opatrně ho rozetřete po celém povrchu pánve. Pak stáhnete plamen a ve chvíli, kdy bude palačinka pevná, ji otočíte. Tímto způsobem připravíte skvělé palačinky.
Foto: Shutterstock
Sádlo ano, když ho mám,jinak olej. Mouku nejdřív s mlékem pěkně ručně,vejce pak. Cukr do těsta dávám a nic se nepálí, pěkná blbost. Dávám ještě sodovku,jsou pak úplně super. Mám svůj recept a na ten nedám už roky dopustit.
Jé, zase někdo objevil Ameriku. Na ničem jiném nesmažím palačinky a i lívance.
Nikdy mouku před pečením palačinek neprosívám, peču je na řepkovém nebo slunečnicovém oleji na obyčejné teflonové pánvi (kdysi na litinové), míchám těsto vždy ručně, vždy přidávám do těsta cukr… a přesto se po mých palačinkách všichni oblizují.
Taky tak, na oleji a cukr do těsta, že by něco karamelizovalo jsem nikdy nezaznamenala.
Ale paní Lorencová to určitě zaznamenala, jinak by o tom přece nepsala :))
Taky přidávám cukr. Jinak jsou bez chuti.
Palačinky jsou hotové rychle,cukr zkaramelizovat nestačí.