Holandský řízek je ryze českou specialitou. I když ne tak úplně, protože se do něj přidává sýr holandského typu – ale to je jediné, co ho s touto zemí spojuje. Převážně se v něm používá eidam nebo gouda. Jde o kalorickou bombu, je tedy připravován častěji jako sváteční pokrm. Když už ho připravujete, měl by stát za to. Jakých chyb byste se měli vyvarovat?
Maso je potřeba správně připravit
Vše začíná u masa. Kvalitní mleté maso, nejlépe vepřové, prorostlejší. Vhodný bude například bůček. Buď můžete koupit hotové mleté, nebo si ho nechat namlít u řezníka. Namleté maso stačí prosolit a nechat odležet nejlépe přes noc. Do masa přidejte trochu studeného mléka, pak bude další den jemné a šťavnaté. Ráno můžete do masa přidat ještě trochu vody nebo vývaru.
Co ještě budete potřebovat?
Tučný a výrazný sýr – eidam nebo goudu, ale určitě ne klasický 30%. Sůl, pepř a petrželku. To je celé. Sýr nastrouháte, vše promícháte dohromady a už zbývá maso jen obalit v klasickém trojobalu – vejce, mléko, strouhanka.
V troubě i na pánvi
Máte dvě možnosti, jak připravit holandský řízek. Na pánvi, nebo v troubě. Nejčastěji se připravuje na pánvi, na vrstvě oleje nebo na sádle. Peče se dozlatova na rozpálené pánvi, z každé strany asi 8 minut. Výhodou přípravy na pánvi je, že nebude vysušený. Dá se ale připravit i ve zdravější verzi – pečením v troubě. Jednoduše se maso naskládá na pečící papír, zlehka postříká olejem a peče se mna 180 stupňů po dobu 20 minut.
Ke konci můžete zapnout funkci grilu, aby se opekla strouhanka. Pozor na to, že když necháte řízek v troubě příliš dlouho, bude vysušený. Po 20 minutách zkontrolujte, zda je dopečený a podávejte. Nejčastěji se holandský řízek jí s bramborovou kaší, případně s bramborami posypanými petrželkou, dále s kyselou okurkou nebo okurkovým salátem.
Foto: Shutterstock