Z nějakého důvodu Češi velmi často sahají po exotických olejích, které jsou zrovna trendy. Jejich prodejci kolem nich totiž dokáží vytvořit zajímavý příběh a prodávají je jako ty nejlepší možné. Nezřídka se však ukáže, že to vůbec není pravda a nezávislé testy prozradí, že jde ve skutečnosti o špatné oleje a že ty nejlepší máme naopak na dosah ruky.
Exotické oleje nemusí být vhodné
Nejrůznější trendy oleje jsou často považovány za lepší alternativu k těm klasickým, které představují zejména řepkové a slunečnicové oleje, případně k tukům, jako je máslo nebo sádlo. Jak jsou na tom ale oleje doopravdy? To ukázal rozsáhlý test publikovaný v MF DNES.
Ten se zaměřil na obsah nasycených a nenasycených mastných kyselin. Právě ty druhé jmenované by měly převažovat. Nasycených kyselin bychom totiž měli konzumovat pokud možno co nejméně. Právě ony totiž přispívají ke zvýšení hladiny cholesterolu v těle. To je přitom problém, který je pro českou populaci typický.
Který olej je nejhorší a který nejlepší
Možná vás překvapí, že z tohoto hlediska je jednoznačně nejhorší olej kokosový. Ten přitom mnozí považují za vůbec nejlepší, a to zřejmě proto, že je také velmi drahý. Jenže právě tento olej je z 95 % tvořen nasycenými mastnými kyselinami. Stačí ho použít v množství 26 gramů a už vyčerpáte denní limit. Dokonce i vepřové sádlo je oproti kokosovému oleji lepší variantou. Jeho podíl nasycených mastných kyselin je totiž pouze čtyřicetiprocentní.
Asi vás překvapí, že tím nejlepším olejem z tohoto pohledu je ten, který se zdá být nejobyčejnějším a v České republice často neprávem opomíjený. Jde o olej řepkový. V něm je jen velmi málo nasycených kyselin a naopak velké množství prospěšných omega-3 kyselin.
Konzumace řepkového oleje se proto velmi doporučuje. Například organizace zabývající se výživou v Německu nebo ve Spojených státech amerických ho doporučují jako nejlepší z olejů.
Foto: Shutterstock