Kdo by si nedal nadýchanou buchtu, která bude nejen dobře vypadat, ale také bude propečená a chutná. Musíme si dát pozor na čtyři základní chyby. Dělí i vás tyto chyby od upečení lahodného moučníku?
Vejce? V pořádku
Děláte první ze základních nedostatků? Jestli máte světlé pečivo, jehož struktura je popraskaná, může za to chyba během přípravy vajec. Bílky a žloutky přitom není v žádném případě nutné šlehat zvlášť. Vždy by ale měla mít vejce pokojovou teplotu. Z vajec z lednice zkrátka takovou dobrotu nepřipravíte, ani kdybyste se chtěli rozkrájet.
Vejce musíte velmi dobře prošlehat. Začněte nejnižší rychlostí šlehání, postupně ji zvyšujte. Stará kuchařská rada praví, že „vejce nelze přešlehat“. Deset minut tvořit dokonale vyšlehané vejce? Žádný problém. Rozhodně lepší, než udělat chybu hned ze začátku pečení.
Vejce bychom tedy měli. Co dál?
Olej a máslo: pozor na ně
Máslo pro přípravu těsta by mělo být vždy pokojové teploty, nikoliv ohřáté v mikrovlnce nebo dokonce na sporáku. V opačném případě se může stát, že v něm bílkovina změní svou strukturu. Současně si dejte pozor na vymazání formy olejem. Někdy se totiž stává, že těsto nebude kynout. Naopak, začne se připalovat a uvnitř pak nebude propečené, jak by mělo.
Teplota hraje velkou roli
Vaše trouba je pro úspěch pečení veledůležitá. Když začnete při velmi vysoké teplotě, těsto se připeče a uvnitř se bude vařit. Místo moučníku tak budete mít malou domácí sopku. Uvnitř se bude vařit láva, která bude tekutá. Na povrchu se zase vytvoří spálená krusta. To asi nikdo z nás nechce.
Nebojte se proto vrch formy přikrýt alobalem pokud víte, že vaše trouba má významné rozjezdy. Moučník se propeče rovnoměrně.
Zvědavost vítána není
Čtvrtá a poslední chyba? Naše vlastní zvědavost. Těsto pro přípravu buchet zrovna nemiluje zvědavé pekaře. Když budete troubu co chvíli otvírat, rozhodně si nepomůžete. Těsto klesne a je po dobrotě. Při vkládání formy s těstem do trouby si zároveň dejte záležet na tom, aby bylo vaše chování co nejjemnější. V opačném případě zničíte bublinky, které těsto vytvořilo, aby bylo nadýchané. Formu vložte do trouby pomalu a opatrně.
Jak jste na tom vy? Našli jste chybu, kterou děláte?
Foto: Shutterstock