Bábovka je klasikou, kterou někdy pekla každá hospodyňka. Pečete doma pravidelně hrníčkovou, nebo mát jiný oblíbený recept? V každém případě občas je potřeba udělat něco víc. Tento recept na slavnostní bábovku je velmi chutný, a nemusíte ho využít jen pro svatebčany, ale i na jakýkoliv jiný slavnostní den, pokud se vám nechce dělat dort. Co budete potřebovat?
Ingredience
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g pískového cukru
- 6 vajec
- 100 ml oleje
- 20 g vanilkového cukru
- Prášek do pečiva
- Vanilkový pudink
- 250 ml likéru (vaječný, kávový)
- 3 g soli
- 100 g čokolády
Jak na to?
Nejprve si oddělte žloutky od bílků. Z bílků, vanilkového cukru a soli vyšlehejte s pomocí šlehače tuhý sníh. Ve druhé misce pak vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Zašlehejte do nich po trošce olej, a nakonec přidejte likér. V případě potřeby se dá likér nahradit i mlékem, ale chuť nebude tak výrazná a dokonalá. Poté přisypte mouku s práškem do pečiva a pudink, a důkladně promíchejte. Velmi zvolna vmíchejte ušlehaný sníh. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
Chcete bábovku dvoubarevnou?
Pak máte dvě možnosti – buď do připraveného těsta pouze rozmícháte nastrouhanou čokoládu, nebo si vytvoříte mramorovou bábovku. To uděláte tak, že si 1/3 těsta odeberete, a vmícháte do něj směs ze 2 lžic kakaa a 3 lžic rumu. Nejprve nalijete do formy světlé těsto, na něj tmavé a lehce vmícháte.
Stačí jen upéct
Nakonec zbývá jen vložit do trouby a zapnout. Pečte při teplotě 175-180 °C cca 45-55 minut. Pak můžete špejlí vyzkoušet, zda již těsto nelepí. Pokud ano, dejte bábovce ještě několik minut. Po dopečení ji vyklopte na mřížku a nechte vychladnout. Abyste jí dodali punc slavnostnosti, zkuste ji polít rozpuštěnou bílou čokoládou nebo polevou, případně ji můžete posypat cukrem. Tato bábovka vydrží skvělá i několik dní.
Foto: Shutterstock