Vaření rýže se nevyhne nikdo z nás. Je to častá příloha mnoha hlavních pokrmů. Také se vám už někdy stalo, že byla rýže nedovařená, nebo jste naopak podávali něco, co se podobalo spíše rozvařené kaši? Podívejte se, jak to dělají v Japonsku.
Nic složitého? Jak kdy a jak pro koho
Někdo přísně dodržuje dobu vaření, která je uvedena na obalu výrobku. Jiní jsou ve shonu a během vaření se věnují dětem, věšení prádla, úklidu domácnosti, nebo mnoha dalším záležitostem. Tak se někdy stane, že rýže není úplně ideální. Tvrdá zrníčka nejsou zrovna moc chutná, nemluvě o převařené lepkavé hmotě, ve kterou se rýže změní při převaření. Zkuste jeden tip, na který se spoléhají v Japonsku.
Rýžovar? I to je možnost
Pokud se nechcete starat vůbec o nic, pořiďte si domů speciální hrnec, který se zapojuje do elektrické zásuvky. Jedná se o rýžovar. Zde přesně odvážíte množství rýže a vody, přidáte sůl, zapnete časovač. O nic víc se nestaráte. Rýže bude uvařena podle vašich představ.
Správná volba rýže je základ
V Japonsku by vám řekli, že vždy záleží na konkrétním typu rýže, kterou zvolíte. Každá z nich totiž vyžaduje specifickou dobu vaření. Natural rýže, která je loupaná jen částečně, bude potřebovat delší dobu vaření. Často se vaří dokonce i celou hodinu.
Přejete si rýži, která bude hotová během deseti nebo patnácti minut? Zvolte jasmínovou, nebo rýži basmati. Rýži basmati si snadno připravíte i dušením, nebude se nikdy lepit. Pro přípravu sushi se zase více hodí jasmínová rýže, která bude vždy trochu lepit a držet při sobě.
Parboiled bude pevná a sypká
Ještě jeden nápis rýže často na svém obalu má. Parboiled. Není to žádná speciální odrůda, ale způsob úpravy rýže. Tato rýže se nejprve namáčí v horké vodě ve vakuu. U tohoto procesu se minerály i vitamíny dostávají dovnitř každého zrnka.
Ještě dva druhy rýže jsou známé. Například v Italii milují Carnaroli nebo Arborio, tyto druhy rýže se hodí pro přípravu kaše i rizota. Při vaření těchto druhů se přidává vývar, voda, nebo víno postupně.
Japonský trik si osvojíte během chvilky
Až budete příště připravovat rýži, snažte se dodržet to, co udává výrobce. Důležité je také zvolit správné množství vody. K tomu používají v Japonsku trik s ukazováčkem. Nasypejte rýži do hrnce a dotkněte se jí špičkou ukazováčku. Následně do hrnce přilijte tolik vody, aby dosáhla k prvnímu kloubu vašeho prstu. Poté rýži uvařte podle návodu.
Foto: Shutterstock