Mysleli jste si vždy, že zdravý a vyvážený jídelníček je to samé? Omyl! Jíst zdravě, nemusí automaticky znamenat, že vaše strava je také vyvážená. Jaký je tedy rozdíl mezi zdravým a vyváženým jídelníčkem? To se dozvíte v dnešním článku.
Zdravý jídelníček
Většina lidí si myslí, že zdravý jídelníček znamená především jíst velké množství ovoce a zeleniny, libové maso a také se vyhýbat všemu tučnému a sladkému. Je nutné si pamatovat, že každá méně vhodná potravina má určitě svůj vhodnější ekvivalent a měli bychom se snažit jej najít. Stačí se je jen naučit znát a umět při vaření a přípravě jídla zpracovat. Pokud konzumujete dostatek zeleniny a ovoce, je to pro vaše tělo jedině dobře, ale neznamená to ještě, že přijímáte vyváženou stravu.
Vyvážený jídelníček
Vyvážený jídelníček je třeba vždy pečlivě předem plánovat. V každém z pěti denních jídel by měly být zastoupeny všechny základní živiny – bílkoviny, tuky a sacharidy. Sacharidy by měly tvořit 55 – 60 % příjmu, bílkoviny 15 – 25 % a tuky 25 – 30 %. Velmi důležité je snídat, což většina lidí nedělá. Ale snídaně vás po ránu nabije energií a nastartuje také váš metabolismus. Aby měl vyvážený jídelníček smysl, je třeba jíst pravidelně, ideálně v pravidelných časových intervalech.
Jak se správně stravovat
Pro správný přístup ke stravování je třeba jíst pravidelně, a to nejlépe 5x denně. Ke každému jídlo by měla být zařazena porce zeleniny nebo ovoce. Jezte celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny a neloupanou rýži. Alespoň jednou týdně jezte luštěniny pro dostatečný příjem potravin rostlinného původu. Vyhýbejte se uzeninám a konzumujte ideálně 2x týdně ryby. V průběhu dne dostatečně pijte, nejlépe čistou vodu a neslazený čaj, alkoholu se vyhýbejte. Vhodné je také snížit obsah soli v jídelníčku.