Když si člověk vaří jen pro sebe, většinou nemá problém ty dva tři brambory oloupat. Pokud ale chystáte oběd pro celou rodinu nebo třeba pro návštěvu, už by se vám možná hodilo pár triků, jak brambory oloupat co nejrychleji a bez spálených prstů.
Loupání horkých brambor
O věcech, kterých se chceme rychle zbavit a hodit je na někoho jiného se říká, že si je přehazujeme jako horký brambor. Není to náhodou – potýkat s horkými brambory je totiž dost neoblíbená práce. Prsty pálí, špína se dostává za nehty a v případě, že loupeme opravdu velké množství brambor, tím tak můžeme strávit spoustu času, který bychom mohli využít jinde.
Na loupání brambor vařených ve slupce naštěstí existuje pár triků, které nám to usnadní.
Naříznutí a ledová voda
Před tím, než dáte brambory do vody, slupku na každém z nich jemně nařízněte. Profesionálové dokonce bramboru uprostřed obkrouží nožem po celém obvodu. Jakmile se brambory začnou vařit, slupka se v místě, kde jste ji nařízli, začne odchlipovat. Jakmile budou brambory hotové, stáhněte je z plotýnky, slijte a prudce zchlaďte ledovou vodou. Většina slupek se sama odlepí nebo půjde velmi snadno odstranit a vy pak brambory už jen dočistíte.
Jestliže jste slupku nařízli po obvodu, postupujte stejně: brambory zchlaďte, ať se nepopálíte. Potom uchopte bramboru za každý konec jednou rukou a lehce stiskněte – brambora vyskočí a vám zůstanou v rukou dvě poloviny slupky.
Elektrická škrabka
Horší už to ale bývá s brambory, které potřebujeme oškrábat syrové. Na to moc triků neexistuje – člověk zkrátka musí vzít nůž nebo škrabku a pustit se do toho. (Proces urychlí snad jen nějaké ty ruce navíc od pomocníků).
Jestliže vaříte velké množství brambor pravidelně, rozhodně se vám vyplatí koupit elektrickou škrabku. Seženete ji už v ceně kolem tisícovky a může vám ušetřit spoustu času a ochránit vás před rozbolavělými prsty.
Foto: Shutterstock
A paní Irma tedy loupe brambory jak? 😂😂😂