Pět druhů zdravého exotického ovoce, které bychom v zimě měli zařadit do jídelníčku

Zima je období, které se vyznačuje bohatou nabídkou exotického ovoce. Zatímco během léta jsme si mohli užít nektarinek a broskví, nyní máme možnost nakoupit si hromadu mandarinek, pomerančů či méně tradičního exotického ovoce, jako je granátové jablíčko, kaki nebo karambola. Řada z méně tradičních druhů exotického ovoce je však velmi zdravá, rozhodně bychom nejedno netradiční exotické ovoce měli zařadit do jídelníčku. Seznamme se hned s pěti druhy, které nám mohou zimní jídelníček zpestřit. Prozradíme vám, čím jsou konkrétní druhy zvláštní, jak ovlivňují naše zdraví a zkusíme vám také přiblížit, jak jednotlivé druhy chutnají, abyste se nebáli je v obchodě koupit.

Karambola

Jedním z druhů exotického ovoce je karambola, kterou poznáte podle tvaru. Karambola má tvar pěticípé hvězdy, slupku má velmi hladkou. Karambola se konzumuje celá, dodává tělu velké množství vitaminu C, taktéž dodává tělu vápník, železo a fosfor. Chuť tohoto exotického ovoce není nijak výrazná, je taková sladkokyselá.

Kumquat

Pokud hovoříme o exotickém ovoci zvaném kumquat, hovoříme o nejmenším citrusovém ovoci, které je bohaté na vitamin C a vápník. Nejčastěji se z tohoto ovoce dělají marmelády nebo ovocné saláty.

Liči

Drobné exotické ovoce zvané liči jistě znáte. Jedná se o ovoce pocházející z Číny, které má ostnatou slupku, pod níž se se skrývá pružná, bílá dužina sladké chuti. Liči je obrovským zdrojem vitaminu C, navíc pomáhá při překyselení žaludku.

Mango

Mango sice není k dostání jen během zimy, ale je k dostání prakticky celoročně. To však neznamená, že nepatří do našeho seznamu. Mango má sladkou chuť, svou chutí trochu připomíná meruňku nebo ananas. Mnozí lidé bohužel nevědí, kdy je mango zralé – většinou se konzumuje v době, kdy zralé rozhodně není. Když je mango zralé poznáte tak, že je měkké a velmi příjemně voní.

Kaki

Zajímavé ovoce zvané kaki také patří do našeho seznamu. Kaki, když je zralé, je měkké a sytě oranžové. U tohoto ovoce platí, že čím měkčí ovoce je, tím bude sladší. Je to mimochodem skvělý zdroj vitaminu A a C, navíc pravidelná konzumace snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi.

Autor: Tereza Čierníková

Pro magazín AAzdraví píše od srpna roku 2018. Milovaná práce jí každý den umožňuje nahlížet na zajímavá témata a také se věnovat koníčkům v podobě plavání a čtení.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments