Jak dlouho může maso zůstat v lednici. Lidé dělají obrovskou chybu

Maso je jednou ze základních potravin, které by neměly chybět na našem stole. Jsou především přínosem v podobě živočišných bílkovin, které jsou nezbytné pro svalový rozvoj, zúčastňují se na tvorbě hormonů, krevních destiček, nebo se podílejí na látkové výměně. Jak ale tuto potravinu správně uchovat, aby zůstala co nejdéle čerstvá a výživná?

Udržení teploty

Proto, aby si maso zachovalo co nejlepší výživové hodnoty, ho udržujte při správných teplotách. Nejvhodnější jsou 4°C, které zajistí jeho čerstvost.  Dejte ho do lednice nad zásuvku se zeleninou. V této části lednice je totiž optimální teplota. Vyhněte se uskladnění v hermeticky uzavřených krabičkách. V těch totiž může docházet k přemnožení bakterií a mohlo by se začít kazit.

Vše začíná v obchodě

Správná teplota uskladnění ale nezačíná ve chvíli, kdy si maso přinese domů, a uložíte ho. Dbejte na ni již při nákupu v obchodě. Do obchodu si s sebou vezměte speciální termotašku, do které maso uložte. Pomůže zejména v teplých měsících. Další možností je jeho uložení do tašky s dalšími chlazenými produkty. Chlad tím zůstane déle zachován. Tento způsob přepravy je vhodnější ve chvíli, kdy venkovní teploty nepřekračují dvacet stupňů. Jakmile maso přinesete domů, uložte ho do chladu.

Prodloužení životnosti

Jedním z ideálních způsobů úpravy a uchování masa je jeho naložení. Maso nakládejte do směsi oleje a koření. Vyhněte se použití vajíčka, které je oblíbené, pokud chcete zajistit křehkost masa, ale mohlo by zapříčinit, že se celá směs začne rychleji kazit. Poté, co maso přinesete z obchodu a vybalíte ho ze svého obalu, je vhodné ho začít zpracovávat. Významně se tím totiž snižuje jeho životnost. Nakrájené vydrží maximálně dva dny, mleté nenechávejte v lednici déle než den.

Foto: Shutterstock

Kuřecí vs. hovězí

Délku životnosti ovlivňuje také druh používaného masa. Kuřecí je velmi citlivé na změnu teplot.  Z toho důvodu ho zpracujte vždy prioritně. Nechystáte-li se na vaření ihned, naložte ho. Hovězí můžete nechat v lednici delší dobu. Vydrží t až 5 dní. Čím více obsahuje tento druh masa tuku, tím kratší je jeho možnost konzumace. Stejně jako k hovězímu můžete přistupovat i k vepřovému.

Nejrizikovější maso

Oblíbili jste si ryby? V takovém případě zpozorněte. Pokud si koupíte čerstvou rybu, vždy mějte na paměti, že i ta byla, ihned po ulovení, zamrazená. Tato technika zajišťuje, že dopluje na váš stůl čerstvá. Zároveň ale způsobuje, že ji není vhodné znovu mrazit a je nutné ji spotřebovat do 24 hodin od jejího zakoupení.

Foto: Shutterstock, zdroj: Femme Actuelle

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments