Krupicová kaše nepatří mezi úplné zázraky gastronomie, ale pokud ji máte rádi, čas od času si ji dát můžete. Patří do kategorie levných sladkých jídel, a zvlášť děti vám za ni poděkují. Jde o jedno z nejčastěji připravovaných jídel z krupice. Klasika je krupicová kaše posypaná cukrem, skořicí, kakaem a zalitá lžící másla. S ingrediencemi se dá ale i experimentovat, kakao se dá nahradit karobem nebo strouhanou čokoládou, místo másla můžete přidat třeba lžíci kokosového oleje. Pokud špatně snášíte mléko, jednoduše použijete rostlinné. Víte, co do ní přidat, abyste si opravdu pochutnali?
K čemu se používá krupice?
Kromě oblíbené krupicové kaše má krupice ještě další využití. Hodí se k zahušťování polévek, k přípravě krupicových knedlíků, halušek, nebo noků. Dá se sehnat i bezlepková krupice, kterou maximálně ocení celiaci, a tím pádem si mohou vychutnat skvělou krupicovou kaši i oni.
Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta
Připravte si tyto suroviny:
- ½ l mléka
- 45 g krupice
- Máslo
- Jablko
- Pomeranč
- Sůl
- Cukr
- Šťávu z citrónu
- Hřebíček, skořici, kardamom
Jak na to?
Připravte si hrnec a nalijte do něj mléko. Přidejte špetku soli, cukr, skořici, hřebíček a kardamom. Mléko zahřejte a koření v něm nehte louhovat 5 minut, dokud se krásně nerozvoní. Mezitím umyjte a nakrájejte jablko, a připravte si pomeranč. Odkrojte z pomeranče kus kůry a přidejte do mléka. Jablko zatím dejte stranou. Vedle si připravte karamel. Zahřejte na pánvi cukr, a míchejte ho, dokud nezhnědne a nevytvoří se karamel.
Nakonec do něj přidejte několik lžic másla. Jakmile se máslo spojí s karamelem, přisypte na pánev jablka. Z mléka vyndejte koření a pomerančovou kůru, zamíchejte do něj krupici a přiveďte k varu. Potom plamen stáhněte a míchejte, dokud kaše nezhoustne. Hotovou krupicovou kaši podávejte s jablky v karamelu.
Foto: Shutterstock
Foto napoví.