Vyrobte si šípkový sirup za studena. Lepší věc pro své zdraví nemůžete udělat

S blížícím se podzimem začínáte intenzivněji přemýšlet nad tím, jak posílit své zdraví a co pro sebe můžete udělat? Nejlepší pomoc vám nabízí příroda a její dary. Pokud máte na zahradě šípkovou růži, nebo ji najdete ve svém okolí, můžete pro své zdraví udělat malý zázrak.

Šípky plné zdraví

Šípek je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C, podobně jako rakytník. Kromě toho obsahuje také vitamín B a K. Ty jsou odpovědné za funkční metabolismus a správnou srážlivost krve. Pokud chcete z plodů šípkové růže získat maximum. Je třeba je šetrně zpracovat. Jedním z nejznámějších způsobu zpracování šípku je sušení. I během sušení k němu ale musíte přistupovat šetrně. Při špatné péči totiž tyto plody velmi rychle plesniví.

Zázračné vitamíny

Jedním z nejžádanějších vitamínů šípku je vitamín C. Dokáže podpořit naši imunitu a bojuje proti oxidativnímu stresu. Je také skvělým bojovníkem proti únavě a vyčerpání. Vitamín D pak dokáže přispět ke správné činnosti nervové soustavy, ale pomáhá i pokožce a sliznicím, které jsou bránou do našeho organizmu. Karoten má blahodárný vliv na zrak, pečuje o sliznice a imunitní systém.

Chutný sirup

Nejste-li fanouškem sušení, zkuste si připravit domácí šípkový sirup lisovaný za studena. Díky této metodě zajistíte, že budou všechny prospěšné látky zachovány. Navíc si ho oblíbí i ti, kteří sladké běžně nepreferují. Na sirup si připravte asi 1 kilogram čerstvý omytých šípků, 1 litr vody, půl kilogramu cukru krystal, pomeranč nebo citron.

Foto: Shutterstock

Jednoduchá příprava

Šípky rozmixujte s malým množstvím vody. Až bude pasta hotová, přidejte zbytek vody a nechte asi den louhovat v chladu. Následně vše zahřejte na 50 °C. Tuto teplotu nepřekračujte, aby nedošlo ke zničení vitamínů. Vše přepasírujte přes plátýnko nebo husté sítko. Ihned poté přisypte cukr, aby se v teplé tekutině stihl rozpustit. Nakonec vymačkejte šťávu z pomeranče nebo citronu a přilijte ji do sirupu. Uchovávejte ho ve sklenicích, ve kterých ho sterilizujte. Vše uložte v lednici.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments