Skladujte česnek tak, aby vám vydržel roky čerstvý. Skvělý fígl chytré hospodyně

Česnek je úžasné koření, které je v české kuchyni velmi oblíbené. Jídlu dokáže dodat podmanivou chuť. Má obrovský přínos pro naše zdraví a prokázané zdravotní účinky.  Nedostatkem je potíž při jeho uskladnění. Čerstvý vám totiž dlouho nevydrží. Zkuste prodloužit jeho životnost a inspirujte se u zkušených hospodyněk.

Podpořte svůj organizmus

Jak už jsme psali, česnek má prokázané účinky na naše zdraví.  Jedná se zřejmě o jednu z nejzdravějších potravin. Má totiž antibiotické účinky. Dokáže zničit škodlivé bakterie v našich ústech i trávicím traktu. Jeho pomocí se zbavíte určitých druhů virů i plísní, které mohou ohrožovat organizmus. Konzumujte ho při kterémkoli virovém onemocnění a zjistíte, že se vás zdravotní stav bude rychleji zlepšovat.

Uchovejte si své zdraví

Skladování čerstvého česneku je v běžných podmínkách velmi náročné.  Je proto vhodné najít způsob, jak ho můžete nejefektivněji uskladnit. Jedním z ověřených způsobů je mražení. V tomto případě vydrží přibližně rok. Stačí ho pouze oloupat a zabalit do mikrotenového sáčku. Nevýhodou je jeho vůně, která rychle vnikne i do ostatních zmražených potravin.

Oceníte i naložení česneku do soli nebo oleje. V obou případech je pak ale složitější práce s touto surovinou, pokud ji chcete použít. Chcete-li získat pomocníka, který má široké využití i několik let, vytvořte si česnekový prášek.

Foto: Shutterstock

Všestranný pomocník

Sušený česnek je jedním z nejlepších koření, které v kuchyni naleznete. Můžete ho přidat do polévek, masa, těstovin a v kombinaci s dalšími ingrediencemi si dokážete připravit i svou vlastní směs koření. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Oloupejte si stroužky česneku, aby se vám lépe loupal, namočte ho před tím do teplé, ale ne horké, vody. Nakrájejte je na tenké plátky, které rozložíte na síto sušičky. K sušení můžete použít i troubu. Plátky sušte asi 6 hodin při teplotě 50 °C.

Vytvořte si prášek

Sušený česnek můžete uchovat vysušený na plátky, nebo ho můžete dále zpracovat na prášek. Stačí ho vysušený vložit do mixéru a rozemlít. Uchovat ho můžete v tmavé nádobě nebo sáčku bez přístupu vzduchu. Pokud neplánujete, že česnek v brzké době spotřebujete, doporučujeme ho uchovat nakrájený na plátky. Mixováním si můžete připravit vždy čerstvý, česnek si tak déle uchová svou chuť a vůni.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments