Většina z nás ohřívá alespoň jedno jídlo denně v mikrovlnné troubě. Pro ohřev v mikrovlnné troubě je doporučováno používat poklop, který zabrání znečištění. Pokud ohříváte například bramborovou kaši s máslem a nastavíte delší dobu ohřevu, můžete máslo utírat ze všech vnitřních stran mikrovlnné trouby.
Při použití mikrovlnky se do ní dostávají nečistoty a bakterie, které se při dalším ohřevu dostávají zpět do jídla. Je tedy nutné mikrovlnku pravidelně čistit a zbavovat nečistot.
V ideálním případě se mikrovlnka čistí po každém ohřevu, ale ne vždy tomu tak je. Pokud tedy máte mikrovlnku špinavou a části jídla jsou na stěnách či dvířkách, je třeba provést důkladnou údržbu. Můžete použít čistící prostředky, které jsou běžně k dostání, anebo vyrobit vlastní.
Citron, limetka nebo pomeranč
V menší skleněné misce smíchejte šálek vody a vymačkanou šťávu z několika plátků citronu, limetky nebo pomeranče. Pokud nemáte v lednici citrusy, můžete namísto nich použít bílý nebo jablečný ocet.
Misku vložte do mikrovlnky a zapněte na vysoký výkon na několik minut. Nechte ohřívat, dokud se dvířka nezamlží. Před otevřením nechte misku ještě alespoň 5 minut vychladnout. Poté otevřete, vyjměte misku a vnitřek mikrovlnky otřete houbičkou. Nezapomeňte také očistit plochu pod otočným talířem.
Použijte jedlou sodu
Jedlá soda má v kuchyni využití nejen při pečení nadýchaných dezertů, ale jako jednu ze složek ji naleznete i v mnoha domácích receptech na čisticí prostředky. Je ekologická, snadno dostupná a za nízkou cenu.
V menší skleněné misce smíchejte šálek vody se zhruba jednou polévkovou lžící jedlé sody. Promíchejte a vložte do mikrovlnky. Nechte ohřívat na nejvyšší výkon pět minut a poté misku opatrně vyjměte. Vnitřek mikrovlnky otřete vlhkým hadříkem. Pokud by některé nečistoty v troubě i přes to zůstaly, opakujte postup.
Jedlá soda je také pohlcovačem pachů. Pokud tedy v troubě ohříváte hodně aromatický pokrm, můžete po jeho vyjmutí vložit do mikrovlnky misku s jedlou sodou a nechat sodu pohltit pachy. Nebo na vlhkou houbičku nasypte sodu a otřete stěny a dvířka.
Foto: Shutterstock
Tato rada je už tak stará jak staré jsou mikrovlnky.