Ptačí mléko bylo dříve často skloňovanou pochoutkou. Nicméně nikdo přesně nevěděl, co čekat, pokud se řeklo ptačí mléko – někdo připravoval ptačí mléko jako nápoj, a jiní jako dezert. Možná si ho pamatujete jako jemný dětský nápoj, který chutnal sladce po pudinku.
Dort, kterým zabodujete
Dort ptačí mléko je velmi sladký, ale jako příležitostný zákusek na neděli poslouží. Co budete potřebovat?
- 125 g mouky
- 100 g čokolády (50 %)
- 70 g másla
- Prášek do pečiva
- 50 g kakaa
- 125 g cukru
- 3 vejce
- 30 g rozpuštěného másla
- 5 vaječných bílků
- 300 g cukru moučka
- 10 g želatiny
Vyšlehejte vejce s cukrem a přisypte k nim mouku, kakao a prášek do pečiva. Důkladně prošlehejte, aby ve směsi nezůstaly hrudky, a přidejte změklé máslo. Promíchejte a hotové těsto dejte péct na 180 °. Pečte zhruba 20 minut. Bílky vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny a přidejte želatinu. Na upečený korpus nalijte tuto směs, a dejte ztuhnout do lednice. Nakonec na dort nalijte polevou vytvořenou z čokolády. Nechte vychladnout dalších 30 minut a můžete podávat.
Ptačí mléko do hrníčku
Tato variace je na přípravu jednodušší a rychlejší, je proto ideální, když potřebujete vymyslet něco „rychlého“.Na tento voňavý nápoj si připravte:
- 500 ml mléka
- 3 vejce
- 100 g moučkového cukru
- Vanilkový cukr
- 300 g hrozinek
Do 400 ml mléka rozmíchejte vanilkový cukr. Oddělte žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, a postupně do něj přimíchejte 20 g moučkového cukru. Z bílků a cukru pak vykrajujte malé nočky, a povařte je v mléku. Nakonec je vyndejte a dejte stranou vychladnout. Nyní využijete zbylých 100 ml mléka. V nich rozmíchejte 3 žloutky a cukr, a vlijte do mléka, ze kterého jste vyndali nočky. Uvařte hustá krém, a nakonec vmíchejte rozinky. Krém rozdělte do sklenic, a ozdobte sněhovými noky a rozinkami. Variací je více, někde se ptačí mléko připravuje z pudinkového prášku a také je velmi chutné.
Foto: Shutterstock