Chléb patří mezi jednu ze základních potravin, které konzumuje snad každá česká domácnost. Nejčastějším základem je mouka, sůl, voda a kvásek nebo kvasnice. Nestihnete-li ho ale včas sníst, může tvrdnout, nebo ho ohrožují plísně. Pokud si přejete prodloužit jeho trvanlivost, stačí vyzkoušet několik jednoduchých tipů.
Chléb, základ naší kuchyně
Možná jste se již setkali s tvrzením, že ten, kdo nemá doma chléb, jako by neměl k jídlu co nabídnout. Je to totiž základní potravina české kuchyně. Dříve se chléb pekl z celozrnné mouky a k jeho kynutí se používal kvásek. V 19. století došlo k obroušení zrna z důvodu delší trvanlivosti. Tím byla mouka ochuzena o zdraví prospěšné „pomalé sacharidy“. O století později se pak ke kynutí místo kvásku začalo využívat droždí. I přes tyto změny je to i teď nejčastěji kupovaná potravina.
Jak zajistit trvanlivost
Chléb vám vydrží déle, pokud dokážete, aby přišel co nejméně do styku s bakteriemi a plísněmi. Snažte se s pečivem zacházet opatrně, krájejte ho čistým nožem a rukama. Snažte se vyhýbat také rozmraženým polotovarům, ty jsou dopékány na prodejnách. Prochází tedy rukama velkého množství lidí. Takto připravované pečivo má sklony k tomu rychleji se kazit. V ideálním případě si připravujte domácí chléb. Zajistíte tím, že budete znát všechny ingredience, které do něj vyberete. Chcete-li pečivo plné zdraví, použijte celozrnnou moukou a domácí kvásek.
Skladování pečiva
Poté, co si pečivo přinesete z obchodu nebo si ho doma upečete, uložte ho do papírového sáčku. Díky perforaci bude zajištěno dostatečné proudění vzduchu. Můžete zvolit také uskladnění pod utěrkou. Stejně jako v předchozím případě zajistíte proudění vzduchu. Uchovávejte ho při pokojové teplotě. Kůrku můžete občas potřít vodou rozředěnou dvěma lžičkami octa.
Přidejte celer
Celer není možná nejobvyklejší zelenina, kterou si s chlebem budete spojovat, ale pokud tento trik vyzkoušíte, zjistíte, že je údiv bezpochyby oprávněný. Celer je totiž úžasný konzervant. Pokud ho vložíte do sáčku s chlebem, dokážete zabránit nepříjemnému vysychání, které způsobuje, že chleba velmi rychle stárne. V tomto případě použijte vzduchotěsný sáček. Díky tomu se z celeru uvolní vlhkost a chleba bude dlouhou dobu vláčný.
Foto: Shutterstock, zdroj: Planet.fr