Sýr máme v lednici snad všichni. Jedná se o naprosto běžnou potravinu, kterou si pravidelně kupujeme. Většinou ale máme potíže ji udržet v čerstvém stavu. Jak na to, aby sýr vydržel dlouhou dobu čerstvý a chutný?
Mléčný produkt z lednice
Asi každý z nás si pravidelně kupuje tvrdé sýry. Jedná se o jeden z nejběžnějších mléčných produktů, které si můžeme zakoupit. I když je jeho doba spotřeby poměrně dlouhá, někdy se stává, že se kazí příliš brzy. Viditelný povlak, plíseň, nebo nepříjemná pachuť značí, že produkt je již po době své minimální trvanlivosti. Někdy za to může špatné skladování v obchodě, jindy jsme na vině my sami.
Sáčky z obchodu? Ani náhodou
Tajemství, které mnoho z nás ještě stále nezná, spočívá ve správném skladování sýru. Neuzavírejte jej do plastové nádoby. Nenechávejte jej v původním sáčku, do kterého vám jej nakrájeli v obchodě. I tak je ale možné sýr uschovat tak, aby vám vydržel čerstvý po několik týdnů. Tento mléčný výrobek ale doslova nesnáší neprodyšné obaly. Stále se v něm jeho kultury vyvíjejí a pracují. Uzavřením do prostoru bez přístupu vzduchu se hodnotný výrobek rychle kazí.
Povolejte papír
Ne ten kancelářský, samozřejmě. Budete potřebovat pečicí papír. Vyměte sýr z jeho původního obalu a zabalte jej do papíru pečicího. Takto vám vydrží po dlouhou dobu a nemusíte se bát, že by zplesnivěl. Trik s pečicím papírem se samozřejmě hodí i pro uzenářské výrobky. Šunky, salámy a další uzeniny si v tomto obalu udrží svou přirozenou vlhkost, vůni i strukturu. Igelitové obaly jsou tak u potravin brány spíše jen jako přepravní obal.
Užijte si plnou chuť
Přejete si, aby byla chuť sýru co nejlepší? Hodinu před tím, než jej budete konzumovat, jej vytáhněte z lednice. Tak bude mít možnost se přizpůsobit pokojové teplotě, kde se jeho chuť a vůně plně rozvine. Ukrojte si vždy jen takové množství, které budete přímo konzumovat. Zbytek pochutiny nechejte zabalený v ledničce.
Sýr je třeba vždy krájet suchým a čistým nožem. Když jej budete ukrajovat nožem, který jste použili na uzeniny nebo zeleninu, můžete na potravinu přenést bakterie nebo nečistoty, kvůli kterým se mnohem rychleji zkazí.
Foto: Shutterstock
Spousta lidí, včetně autora, si plete pochutinu s pochoutkou.