Pokud se domníváte, že cukrárna představuje jisté podnikání, protože lidé prostě milují mlsání a nikdy se ho nevzdají, možná vás o opaku přesvědčí příběh jedné z největších a nejlepších cukráren v České republice. Její tradice dosahuje téměř sta let, a přesto současnou situaci nepřestála a zkrachovala.
Tradice nestačila
Podnikatelé dnes čelí obrovskému tlaku, dost možná ještě většímu než samotné domácnosti, kterým se alespoň zvyšují příjmy. Jenže jsou to právě podnikatelé, kteří musí vyšší platy hradit a do toho se ještě nějak musí vypořádat s nárůstem cen vstupních surovin a především energií. Pro mnohé už to vytvořilo takovou kombinaci, ze které nenašli cestu ven.
Jednou z takových firem je i Cukrářství Emil Geigher. To bylo založeno už v roce 1924 a dlouhodobě ke spokojenosti svých zákazníků provozovalo celou řadu poboček po České republice, mimo jiné i v Praze. Lidé sem rádi chodili kupovat zákusky, které byly ještě poctivě vyrobené, protože na surovinách se nešetřilo.
Cukrárna byla skutečně velmi tradiční, o čemž svědčí skutečnost, že místní cukrářky a prodavačky zde pracovaly i desítky let. Jaké pak bylo jejich překvapení, když náhle obdržely hodinové výpovědi s tím, že firma vstupuje do likvidace.
Ceny se nezvyšovaly
Cukrárna zřejmě udělala jednu velkou chybu, která jí stála existenci. Podle všeho se bála zvyšovat ceny, což je v současné době nutnost. Zákazníci se na sociálních sítích podivovali nad tím, jak je možné, že dortíky zde stojí stále stejně, když jinde už překonaly hranici sta korun. Zde jste je stále pořídili za pár desetikorun za kus.
Jenže to bylo neudržitelné. Jednou to zkrátka přestalo vycházet. Majitelé dost možná raději zavřeli, než aby museli ceny navyšovat. Možná se domnívali, že za takové ceny už jejich produkty nikdo kupovat nebude.
Každopádně je velká škoda, že na mapě českých cukráren končí zrovna takové jméno. Bohužel však není vyloučeno, že současná krize nesemele i další.
Foto: Shutterstock