Zkušená pekařka odhalila, jak dělá to nejnadýchanější těsto. Klíč je v tom, jak a kdy přidá vejce

Téměř do každého moučníku se přidávají vejce. Každá hospodyňka je má proto vždy při ruce. Ať už pečete bábovku, roládu nebo bublaninu, zkrátka se bez nich neobejdete. I ve chvíli, kdy těsto umíte nazpaměť, se může něco pokazit.

Díky vejcím bude moučník nadýchaný

Správně vyšlehané bílky jsou důležité, ale není to to, díky čemu bude těsto dokonalé. Jde i o žloutky, díky kterým se upraví konzistence těsta. I v tomto případě je namístě trpělivost. Většina lidí se snaží důkladně vyšlehat bílky a na žloutky zapomíná, nebo jim nevěnuje dostatečnou pozornost.

Věnujte pozornost žloutkům

Nejprve oddělte žloutky a bílky. Pak vyšlehejte žloutky s cukrem, ale cukr k nim během šlehání přidávejte postupně. Zabere to nějaký čas, třeba i 10 minut. Díky této časové investici ale máte výsledek zaručený. Pěnu ze žloutků a cukru vmíchejte k ostatním ingrediencím.

Nakonec vmíchejte sníh

Pak jsou na řadě bílky. Pomalu z nich vyšlehejte pevný sníh, a vmíchejte ho do těsta. Zapracujte ho postupně a opatrně. Jakmile bude rovnoměrně zapracován, těsto hned přelijte do formy a dejte moučník péct.

Foto: Shutterstock

Používejte vždy čerstvá vejce

Když vám vejce nejdou vyšlehat, může to být i tím, že jsou stará. Ve vejcích se postupem času snižuje obsah bílkovin, z toho důvodu se pak nedají tak snadno vyšlehat. Když použijete čerstvá vejce, problém byste mít neměli.

Dejte si načas

Při šlehání vajec se nevyplatí spěchat. Jak bílky, tak žloutky byste měli šlehat na nižší stupeň a déle. Výhodou je v tomto případě elektrický šlehač/mixér, který tuto práci udělá v podstatě za vás.

Oddělujte pečlivě žloutky a bílky

Chyba se může stát už při oddělování žloutků a bílků. Když vám do bílků ukápne žloutek, je problém na světě. Sníh se vám pak nepovede tak, jak byste chtěli. Jediná možnost, jak situaci zachránit, je žloutek ihned z mísy vyndat. Lepší přijít i o trochu bílku než si nechat pokazit celý sníh.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments