Česnek vydrží čerstvý i roky, stačí udělat jednu věc. Venkovský způsob skladování se stal hitem internetu

Česnek je v českých kuchyních hojně používaný. Dá se přidat do čehokoliv, navíc má skvělé účinky na zdraví. Bohužel palice česneku nevydrží použitelná tak dlouho, jak bychom si přáli. Jak to tedy udělat, pokud toužíte po zásobách na zimu?  

Jak správně skladovat česnek?

Opatrní buďte již při koupi, vybírejte pevné a zdravé palice, vyhněte se naklíčeným. Aby vám dlouho vydržel, měli byste ho uchovávat na suchém a chladném místě. Nesmí být vystavený přímému slunci. Pokud je již oloupaný a nakrájený, můžete ho skladovat v lednici ve vzduchotěsné nádobě, kde vám vydrží 2-3 dny.

Sušený česnek

Jednou z možností je česnek nasušit. Je to varianta vhodná pro pevné, čerstvé stroužky. Můžete využít buď sušičku, nebo troubu. Česnek oloupejte, podélně rozkrojte a můžete začít. Pokud budete sušit česnek v troubě, nastavte ji na 60° a po dvou hodinách o něco snižte a sušte ještě 4-6 hodin. Křupavý česnek pak skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě.

Upečte ho

Velké množství česneku můžete zpracovat následujícím způsobem. Oloupejte ho, očistěte a vložte do mixéru. Přidejte k němu sůl v poměru dvě lžíce na 1 kg česneku. Z česneku vytvořte pyré. Pak si připravte plech, vyložte pečícím papírem a potřete česnekovým pyré. Předehřejte troubu na 180 °, a dejte ho upéct. Vysušený česnek nechte den odležet. Poté ho nalámejte na kousky. Nakonec ho rozemelte na prášek. V této formě vydrží velmi dlouho.

Foto: Shutterstock

Může i do mrazáku

Velmi dlouho vám vydrží v mrazáku. Můžete ho vyloupat a nastrouhat nebo prolisovat, a vměstnat do formiček na led. Tak je vždy připraven k použití. Mezi další způsoby, jak česnek uchovávat, se řadí například nakládání do oleje nebo marinády. Mnohem déle ale vydrží zmrazený, nebo rozemletý na prášek.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments