Ještě před pár lety si restauraci otevíral kdekdo. Toto podnikání v České republice platilo za velmi spolehlivý generátor příjmů, pokud se dělalo správně. Teď však české restauratérství vstoupilo do útlumové fáze, která může být velmi hluboká.
Druhá v krátké době
Řada podniků skončila už v minulých dvou letech, které byly lemovány nejrůznějšími uzavírkami. Podle odborníků šlo však spíše o ty méně kvalitní a mezi lidmi ne tak oblíbené. Krátce po konci všech restrikcí se zdálo, že se Češi do restaurací opět ve velkém nahrnuli a že tento byznys bude pokračovat ve spanilé jízdě.
Jenže přišla další rána. A tou jsou drahé energie, suroviny a nakonec i platy. Mnoho restauratérů teď zjišťuje, že už jim provoz ekonomicky nevychází. A už zdaleka nejde o ty horší, ba právě naopak. Sledujeme velmi hořké konce legendárních podniků.
Před nedávnem oznámili majitelé Hospůdky U Štěpána, že přinejmenším na čas končí. Teď to samé uvedli provozovatelé restaurace Westy v Hodoníně, která byla neméně vyhlášená. Oba podniky pojí, že je kdysi se svým pořadem Ano, šéfe navštívil slavný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Obě přitom velmi vychválil a pomohl jim získat novou klientelu. Ani to je však podle všeho nezachránilo.
Zničili je energie
Provozovatelé Westy ve svém prohlášení naplno uvedli, co způsobilo jejich rozhodnutí s podnikáním skončit. Je to současná realita, která je doslova likviduje. Jmenují vysoké ceny energií a potravin.
Poslední příležitost, kdy restauraci Westy navštívit, je do konce října. Potom zavře brány a je velkou otázkou, zda se ještě někdy otevře. V prohlášení se jasně píše o ukončení provozu, nikoliv jeho přerušení, což příliš optimismu neskýtá.
Je to přitom shodou okolností právě Zdeněk Pohlreich, který v několika rozhovorech v poslední době upozornil na to, že současnou situaci spousta podniků neustojí. Jistě si však nemyslel, že to budou zrovna ty, kterým udělil po třech hvězdičkách.
Foto: Shutterstock
1.Pokud vím, zavření bylo plánované.
2. Důvod, proč zavřeli je na jejich internetových stránkách: „….V tuto chvíli nedokážeme říct, zda je konec definitivní, nebo jen dočasný… Cítíme však, že je to nutnost, aby jsme se my i hospůdka znovu nadechli a zjistili, jakým směrem se vydat.“