Šéfkuchař prozradil skvělý trik, jak ušetřit na potravinách. Takto nenakupuje skoro nikdo

Málokdo se dnes nesnaží ušetřit. V současnosti je potřeba snižovat výdaje, a jídlo patří k položkám, kde se to dá. I šéfkuchaři se snaží udržet ceny jídel na úrovni, která je přijatelná pro zákazníky. Co nám radí profesionálové?

Využijte suroviny kompletně

Jak maso, tak zelenina se dá využít kompletně. Z kuřete se dá připravit několik jídel, od stehýnek přes vývar. I z toho důvodu je lepší kupovat kuře celé.  Slupky od zeleniny můžete také využít například na vývar. Odkrojky, zbytky z kostí, ze všeho můžete uvařit základ na luxusní polévku. Vývar se dá i zamrazit a můžete ho mít kdykoliv k dispozici.

Nakupujte sezónní ovoce a zeleninu

Další, co můžete udělat, je nakupovat sezónní ovoce a zeleninu. Tím výrazně ušetříte. Když si ho navíc zavaříte a uschováte na dobu, kdy se nic za nižší ceny nedá sehnat, budete ve výhodě. Nekupujte ovoce a zeleninu v připravených sáčcích, ale upřednostněte kusovou – ve většině případů bývá levnější, a navíc si vyberete přesně takové množství, jaké spotřebujete.

Na podzim je sezóna dýní, v létě se dá výhodně sehnat česnek a brambory. Pokud je máte kde uskladnit, je vhodné si je na přelomu léta a podzimu pořídit výhodně.

Foto: Shutterstock

Nakupujte v akcích

Nákupy v akcích jsou také jedním ze způsobů, jak výrazně ušetřit. Porovnejte nabídky více obchodů, a vyberte se. Určitě ale ne za cenu kvality. Potraviny, které nejsou trvanlivé, se pak snažte zařadit co nejdřív do jídelníčku. Příprava nákupního seznamu a jídelníčku patří také k tipům, jak ušetřit. Pak v nákupním košíku neskončí potraviny, které nepotřebujete.

Olej můžete použít vícekrát

Olej nemusíte vylévat po každém smažení. Stačí ho přecedit a uchovat v ledničce. Pak ho můžete znovu použít. Vylít byste ho ale měli ve chvíli, kdy vám na pánvi pění nebo vytváří bublinky, v takovém případě je čas na výměnu.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments