Málokdo se dnes nesnaží ušetřit. V současnosti je potřeba snižovat výdaje, a jídlo patří k položkám, kde se to dá. I šéfkuchaři se snaží udržet ceny jídel na úrovni, která je přijatelná pro zákazníky. Co nám radí profesionálové?
Využijte suroviny kompletně
Jak maso, tak zelenina se dá využít kompletně. Z kuřete se dá připravit několik jídel, od stehýnek přes vývar. I z toho důvodu je lepší kupovat kuře celé. Slupky od zeleniny můžete také využít například na vývar. Odkrojky, zbytky z kostí, ze všeho můžete uvařit základ na luxusní polévku. Vývar se dá i zamrazit a můžete ho mít kdykoliv k dispozici.
Nakupujte sezónní ovoce a zeleninu
Další, co můžete udělat, je nakupovat sezónní ovoce a zeleninu. Tím výrazně ušetříte. Když si ho navíc zavaříte a uschováte na dobu, kdy se nic za nižší ceny nedá sehnat, budete ve výhodě. Nekupujte ovoce a zeleninu v připravených sáčcích, ale upřednostněte kusovou – ve většině případů bývá levnější, a navíc si vyberete přesně takové množství, jaké spotřebujete.
Na podzim je sezóna dýní, v létě se dá výhodně sehnat česnek a brambory. Pokud je máte kde uskladnit, je vhodné si je na přelomu léta a podzimu pořídit výhodně.
Nakupujte v akcích
Nákupy v akcích jsou také jedním ze způsobů, jak výrazně ušetřit. Porovnejte nabídky více obchodů, a vyberte se. Určitě ale ne za cenu kvality. Potraviny, které nejsou trvanlivé, se pak snažte zařadit co nejdřív do jídelníčku. Příprava nákupního seznamu a jídelníčku patří také k tipům, jak ušetřit. Pak v nákupním košíku neskončí potraviny, které nepotřebujete.
Olej můžete použít vícekrát
Olej nemusíte vylévat po každém smažení. Stačí ho přecedit a uchovat v ledničce. Pak ho můžete znovu použít. Vylít byste ho ale měli ve chvíli, kdy vám na pánvi pění nebo vytváří bublinky, v takovém případě je čas na výměnu.
Foto: Shutterstock