Oloupat vejce se může zdát jako velmi složitý úkol. Někdy se skořápce skutečně nechce z vejce dolů. Můžete tomu předejít několika způsoby. Základem je ale správně je uvařit.
Vařte vejce ve vroucí vodě
Vaření ve vroucí vodě samo o sobě hodně věcí usnadní. Voda se musí dostat do varu předtím, než do ní vejce vložíte. Poté, co je uvaříte, je prudce zchlaďte. Díky ledové lázni půjdou loupat mnohem lépe a navíc nezešednou. Před samotným loupáním na vejce jemně poklepejte.
Nepoužívejte úplně čerstvá vejce
Jedním z důvodů, proč jdou vajíčka hůř loupat je čerstvost vajec. Je skvělé používat čerstvá vejce, nejlépe od domácích slepic, ale ne na vaření natvrdo. Taková vajíčka by měla být nejméně několik dní stará.
Vejce propíchněte
Jedním z triků, díky kterému půjdou vejce loupat lépe, je jejich propíchnutí. Pomocí připínáčku udělejte do vajíčka dírku a vypusťte vzduch. Díky vzduchové bublině vejce neprasknou a půjdou lépe oloupat. Dírka by měla být drobná, jinak hrozí, že skořápka praskne.
Vyloupněte vajíčka pomocí čajové lžičky
Několikrát poklepejte čajovou lžičkou na širší konec vejce. Pak vsuňte lžičku mezi skořápku a vejce, a projeďte s ní vejce po celém obvodu. Díky tomu půjde snadno vyloupnout.
Použijte ocet nebo jedlou sodu
Přidejte do vody, ve které vejce vaříte, ocet nebo jedlou sodu. Soda zvyšuje PH bílku, a ten se pak méně lepí na skořápku. Nebo můžete nasypat do vody trochu soli ještě předtím, než se začnou vejce vařit.
Jak oloupat křepelčí vajíčka
Ještě větším oříškem je loupání křepelčích vajec. Vaření je také specifické, vždy byste je měli vyndat z ledničky a nejméně 30 minut nechat odstát při pokojové teplotě. Když je chcete natvrdo, vařte je 2, maximálně 3 minuty. Stejně jako slepičí vejce je prudce zchlaďte ve studené vodě. Pak je jemně naklepněte a poválejte, aby skořápka změkla. Nakonec je oloupejte pod proudem tekoucí vody.
Foto: Shutterstock