Skvostné jablečné palačinky. Kuchařka z Francie prozradila, v čem je kouzlo

Palačinky jsou neskutečně univerzální jídlo. Můžete je podávat k snídani, obědu, svačině či večeři. Můžete je podávat nasladko, můžete je podávat naslano. Každý si najde to své. Kde se palačinky vlastně vzaly a jak je připravit po francouzsku?

Historie palačinek

Palačinky byly oblíbeny už v hluboké minulosti. Jejich vznik je možné datovat až do pravěku, konkrétně mladší doby kamenné. Jde o jeden z nejstarších pokrmů, který vznikl kombinací více surovin. Původně se jednalo o placky umíchané z mouky, vajec a mléka, opečené na rozžhaveném kameni. Toto nadčasové jídlo se velké oblibě těší i dnes.

Palačinka versus lívanec

V české terminologii je to jasné. Palačinka má větší průměr a je nižší. Lívanec je menší, vyšší, přidává se do něj totiž droždí nebo kypřící prášek. Navíc se většinou připravuje na lívanečníku. Nebuďte však překvapení, když pod pojmem „pancakes“ najdete recepty převážně na lívance, v Americe se totiž pokládají za palačinky.  

Pravé francouzské pescajoune

Co jsou pescajoune? Druh palačinek pocházející z jižní Francie. Do těsta z pohankové mouky se přidávají jablka, navíc jsou tyto palačinky odlehčenější díky sněhu, který se do těsta na závěr vmíchá.

Co budeme potřebovat?

  • 3 jablka
  • 150 g pohankové mouky
  • 90 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice
  • špetka mořské soli
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 5 vajec
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce tmavého karibského rumu
  • máslo na smažení
  • cukr na posypání
Foto: Shutterstock

Jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec a následně je nakrájíme na tenké plátky. Oddělíme žloutky od bílků. Do mísy prosejeme pohankovou a hladkou mouku a prášek do pečiva. Přisypeme cukr, sůl a metličkou zašleháme mléko a žloutky. Vmícháme ještě rozpuštěné máslo a rum. Těsto by mělo mít spíše hustější konzistenci. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těsta, nakonec opatrně zapracujeme jablka.

Ve větší pánvi rozehřejeme na středním stupni trochu másla, nalijeme těsto, které rozetřeme na tenkou, spíše menší, palačinku. Opékáme cca 2 minuty z každé strany, do zlatohněda.

Vychytávkou tohoto receptu je, že po dosmažení palačinky pokládáme do trouby předehřáté na 120°C na plech vyložený pečícím papírem. Udržujeme tak palačinky teplé, než doděláme zbytek. Podáváme posypané cukrem.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments