Chutnají vám kuřecí prsa v restauraci, ale doma stále nemůžete docílit jejich šťavnaté chuti? Na řádcích níže naleznete tipy, jak kuřecí prsa dokonale připravit i doma.
Kuřecí maso je dietní, a tedy často připravované i v rámci dietních programů. Lze ho kombinovat s mnoha přílohami a díky koření a marinádám, může mít pokaždé jinou chuť.
Základem je výběr kvalitního masa. Pokud nakupujete u farmářů, bývá maso většinou velmi chutné. Cena je trošku vyšší, ale chuť cenu vyváží. Pokud nakoupíte maso v klasickém obchodě, musíte počítat s tím, že maso často obsahuje vysoký podíl vody a soli.
Šťavnatá kuřecí prsa
Připravit můžete maso s kůží i bez. Maso omyjte a osušte. Poté osolte a opepřete ze všech stran. Pro pečení je vhodné použít větší a trošku vyšší pánev, aby omastek nestříkal všude. Ideálně i pánev s nepřilnavým povrchem.
Na pánvi na středním plamenu rozehřejte 2 polévkové lžíce oleje. Než maso položíte na pánev, zkontrolujte, že je olej po celé ploše, případně můžete s pánví zakroužit, aby byl olej rovnoměrně rozprostřený. Vložte maso na rozpálený olej.
Maso obracejte na pánvi jen jednou. Opékejte z každé strany zhruba 10 – 12 minut. Po dobu minimálně 7 minut s masem na pánvi nemanipulujte. Poté můžete zkusit obrátit pomocí kleští, ale pokud to nejde snadno, musíte mu dát ještě chvilku.
Pár minut po otočení masa můžete na pánev přidat lžíci másla nebo ghí. Nechte rozpustit a dopečte maso dozlatova. Před podáváním nechte maso 3 minuty odpočívat a až poté servírujte.
Při manipulaci s masem na pánvi nepoužívejte vidličku. Pokud maso napíchnete, všechna šťáva z masa vyteče.
Křehké maso naložené v jogurtu
Maso můžete restovat na pánvi i pokud je naložené v jogurtu. Jen při smažení musíte maso více hlídat, aby se nepřichytilo k pánvi, protože jogurt má tendenci k přichycení. Příprava marinády z jogurtu je velmi snadná a marinovat můžete minimálně 30 minut nebo přes celou noc. Pro přípravu potřebujete řecký jogurt, česnek, ghí máslo a koření (sůl, mletý římský kmín, uzenou papriku, mletý koriandr). Můžete přidat i čerstvý koriandr.
Foto: Shutterstock
No, já myslím, že to je hned na začátku… “základem je výběr kvalitního masa” 😀