Víte, jak správně používat alobal? Někteří lidé stále nevědí, že není jedno, kdy použijí matnou a kdy lesklou stranu. Lesklá a matná strana totiž není pouze estetickou záležitostí. Lesklá strana propouští teplo, zatímco matná ho odráží.
Jak využívat matnou a lesklou stranu?
Záleží na tom, co potřebujete. Pokud zabalíte do alobalu jídlo, které chcete udržet co nejdéle teplé, zakryjte ho tak, aby ven směřovala lesklá strana. V případě, že zabalíte do alobalu jídlo, které potřebujete například co nejrychleji ugrilovat, je to naopak – ven by měla směřovat matná strana.
Alobal využijete více způsoby
Kromě toho, že do alobalu můžete zabalit potraviny a uchovat je nějakou dobu teplé, můžete ho použít i místo pečícího papíru. Do alobalu můžete vyskládat suroviny na grilování, chutě se pak krásně propojí. Maso v alobalu bude propečené rovnoměrně. Z několika vrstev alobalu se dají vytvořit i improvizované formičky na dezerty.
Alobal na zahradě
Alobal dobře poslouží nejen kuchařům, ale i zahradníkům. Stačí ho přimíchat do zeminy a poslouží jako prostředek proti hmyzu.
Naostříte si nářadí
Když si z něj poskládáte silnější plát, a několikrát ho prostřihnete tupými nůžkami, budou zase jako nové. Totéž platí i o jiných nástrojích kutilské dílně.
S pomocí alobalu vyleštíte šperky i nádobí
Alobal funguje i jako bezvadný čistič. Vycídíte s ním nejen hrnce, ale i zašlé stříbrné šperky, které už dávno nevypadají jako nové. Když rozpálenou žehličkou několikrát přejedete po alobalu, bude také čistší.
Úprava vlasů i nehtů
V kadeřnictví se může s alobalem také setkat. Používá se při barvení a melírování vlasů, a také při vlasovém zábalu. S jeho pomocí můžete urychlit odlakování nehtů – přiložíte ně vatový tampón s odlakovačem a zakryjete vrstvou alobalu. Efekt odlakování se výrazně urychlí.
Foto: Shutterstock