Uvařit rychlou večeři nebývá až tak obtížné, pokud vám nestojí v cestě polotovar uložený v mrazáku. Rozmrazování přirozenou cestou by vám přípravu mohlo protáhnout o dlouhé hodiny. Ukážeme vám bezpečný a rychlý způsob rozmrazování masa.
Mrazení šetří čas a energii
Bez pomoci mrazáku bychom s každodenním vařením byli odkázáni také na každodenní nakupování nebo minimálně na nakupování co druhý den. To je při současném pracovním vytížení naprosto nereálná představa. Nakoupit na dva týdny dopředu zásoby masa je pohodlným způsobem, jak ušetřit spoustu času a energie.
Zároveň to znamená pečlivě plánovat vaření, protože maso je zapotřebí vytáhnout z mrazáku například noc před přípravou. Konzumace pokrmu, který byl vařený nebo pečený ze špatně rozmrazeného masa představuje zdravotní riziko. Proces rozmrazování rozhodně nepodceňujte.
Tradiční metody rozmrazování masa
Osvědčenou metodou rozmrazení masa je pomalé rozmrazování v lednici. Maso vytáhnete z mrazáku a necháte jej přes noc na podnose v lednici. Podle konkrétního druhu masa vám tímto způsobem rozmrazené maso vydrží 2 až 5 dní. Některé druhy masa, které jste rozmrazili v lednici, dokonce můžete znovu zamrazit.
Menší kusy masa je možné rozmrazovat v mikrovlnné troubě, je ale třeba ohlídat výkon spotřebiče při rozmrazování, rozmrazení průběžně přerušovat a maso otáčet, aby nedošlo k ovařeným koncům.
Bezpečné rozmrazování ve studené vodě
Rychlé rozmrazování masa mnohé přivedlo k horké vodě a velké míse na kuchyňské lince. Ohřátí masa na pokojovou teplotu ale vede k rozmnožení bakterií a maso může být velmi rychle kontaminované. Mnohem bezpečnější je rozmrazování masa ve studené vodě.
Na bezpečné a rychlé rozmrazování budete potřebovat uzavíratelný sáček se zipem. Vložte maso dovnitř a vytlačte co největší množství vzduchu. Sáček ponořte do ledové vody a vodu každých 20 až 30 minut vyměňte, aby zůstala ledová po celou dobu rozmrazovacího procesu. Tímto způsobem můžete mít menší kusy masa rozmrazené za hodinu.
Foto: Shutterstock