Fantastické kuře jako z restaurace. Šéfkuchaři dělají jednu věc, kterou téměř nikdo nezná

Kuřecí maso se řadí mezi nejčastěji kupované druhy mas, které si oblíbili nejen Češi, ale také lidé z jiných států. Abyste jej připravili jako z restaurace, doporučujeme znát několik pravidel, které z tohoto libového masa udělají mistrovský kousek, po kterém se jen zapráší. Nejde o nic složitého, a také nemusíte být zdatný kuchař, který má roky praxe ve vaření. V čem tkví výjimečnost přípravy?

Maso uvnitř i zvenku hraje stejnou roli

Ať už máte rádi kuřecí prsa, čtvrtky či stehna, je vlastně v podstatě jedno. Ovšem je třeba si uvědomit, že prsa budou chuťově méně výrazná, proto na ně bude potřeba více koření. V praxi to tedy znamená, že nestačí okořenit a nasolit maso pouze povrchově, ale i uvnitř. K tomuto kroku můžete použít jak suché koření, tak i mokrou marinádu. 

Přípravu kuřete je tedy dobré plánovat alespoň den předem a nechat jej 24 hodin marinovat, aby maso ještě více zkřehlo a vstřebalo do sebe veškeré chutě z koření. V případě, kdy marinujete kuřecí prsa, nechte je i s kůží. Shora maso nařízněte a bohatě jej potřete kořením či mokrou marinádou. Nezapomeňte koření vetřít i do místa řezu. 

Pokud je kuře celé

Jak marinovat kuřecí prsa již víte – stejně tak postupujte i se stehny. Avšak máte-li kuře celé, doporučujeme zvolit ochucené máslo, které dodá kuřeti jakousi jemnost a vydatnou chuť. Nechte máslo změknout a smíchejte jej s bylinkami, například s tymiánem nebo klidně i s grilovacím kořením. Následně kuře jemně osolte – sůl dostaňte i pod kůži a zároveň pod ni dejte máslo. Můžete je tam nakrájet nebo vetřít. Záleží na tom, co vám bude příjemnější. 

Do dutiny kuřete můžete přidat snítku tymiánu a půlku nakrájeného citronu. Takto připravené kuře dejte do lednice odpočívat. Pokud nemáte tymián, do dutiny dejte například kořenovou zeleninu ze zahrádky. 

Foto: Shutterstock

Další kroky k dokonalé přípravě

A tím je svázání kuřete. Jedná se vlastně, hned po ochucení masa, o jeden z nejdůležitějších kroků. Nejen, že maso bude mít kompaktnější tvar, ale také se bude opékat rovnoměrněji a nevysuší se. Prsa se totiž pečou rychleji než stehna, a to z toho důvodu, že k nim lépe proudí horký vzduch skrze dutinu břišní. Bohatě tedy postačí, pokud překřížíte stehna a zaváže je tak, aby zakryla otevřenou dutinu. To je vše.

Pečeme na mřížce, nikoli v plechu

Ačkoli se vám tento krok může zdát podivuhodný a nedokážete si představit, jak pečete kuře na mřížce, jedná se o nejlepší způsob, jak docílit rovnoměrného propečení kuřete. Lze pořídit přímo pekáče s mřížkou. Ovšem pokud jej pořizovat nechcete, bohatě vám postačí mřížka v troubě, pod kterou umístíte pekáček, do kterého bude odkapávat výpek.

A co se týče samotného pečení, naložené kuře pečte na 190 °C přibližně 45 minut. Poté teplotu zvyšte na 200 °C a dopékejte do doby, než bude kuře opečené a bude mít křupavou kůžičku. Spolehlivě a bezpečně upečené kuře poznáte tak, že maso půjde jednoduše od kosti. Stejně, jako celé kuře, můžete péct i stehna. Prsa doporučujeme dát do pekáčku, aby si uchovala tekutinu uvnitř.  

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Peter
Peter
2 let

Keci, dělali naše babičky a jejich mámy atd. To jsou jen kecí. Kuře musí chutnat, ale né takhle jak píšou. V životě bych si ho tak nedal, a jinak bych to kuchaři hodil na hlavu, aby měl Heloween dřív, prase jedno.
Pokud ho chce naložit den předem, tak jedině na uzeni, protože na sušení a kurňa dobrou kureci šunku je to fakt malo.
Chudáci lidi ,co tohle jedí.

Luboš
Luboš
2 let

V životě by mne nenapadlo dát si v restauraci kuře.

Aster
Aster
2 let

Kuře v restauraci mi nechutná – nepoužívají kvalitní maso.