Pokud vylijete vodu z vaření vajec do dřezu, je to velká chyba. Postupujte jinak

Vejce jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů bílkovin, které si dokážete představit. V domácnosti je to velmi vděčná a oblíbená potravina, využijete ji i v případě, že nevíte, co vařit. Má ale i další možnosti, které vám ušetří peníze a pomohou přiblížit vaši domácnost přírodě.

Proč jíst vejce

Tato super potravina má mnohá pozitiva, která oceníte, jste-li na dietě, máte velký hlad, nebo nevíte, co vařit. Má velmi významný podíl bílkovin a vitamínů. Pozitivem je také její skvělá stravitelnost. Navzdory informacím, které se tradovaly dříve, nejsou vejce škodlivá při problémech s cholesterolem, protože obsahují především ten dobrý. Najdete v nich všechny vitamíny kromě vitamínu C.

Výhodou také je, že žloutek je plný vitamínů rozpustných v tucích. Po vajíčkách sáhněte i v případě, že hledáte zdroj cenných mastných kyselin.  Jejich nejčastější přímou úpravou je smažení nebo vaření.

Voda z vajec

Právě vařením vajec ve skořápce vzniká cenná voda. Tu ale většina z nás vylije přímo do dřezu poté, co vajíčka uvaří. To je ale velká chyba. Především v případě, že máte zahradu nebo balkón, tento magický lektvar náležitě oceňte. Do vody se totiž během vaření uvolňují právě výše zmiňované látky. Vitamíny a minerály, které potřebují i námi pěstované rostliny. Základem je vápník, ale také hořčík nebo fosfor. Díky tomu si vyrobíte přirozené hnojivo zdarma a bez plýtvání.

Voda z vajec musí být dostatečně vychlazená, aby nespálila kořeny. Za tímto účelem ji slijte z vajíček a nechte minimálně hodinu odstát. V žádném případě do ní nepřidávejte sůl. Ta totiž způsobí, že se rostliny samovolně zbaví vody a tím je zabijete.

Foto: Shutterstock

Zpracujte skořápky

Dalším ze zázračných prvků vajec jsou jejich skořápky.  Těch se přirozeně zbavujeme poté, co dojde k oloupaní, nebo rozklepnutí. Rozhodnete-li se je uchovat, získáte dalšího pomocníka ve vaší zahradě. Roztlučte je na menší části a nasypte kolem rostlin, které chcete ochránit před slimáky.

Takto vytvořený jehličkový koberec zabrání tomu, aby se dostali až k samotným rostlinkám. Skořápky také přidávejte do kompostu. V něm se uvolní vápník a hmota, která vznikne, podpoří výživnost budoucí hlíny.

Foto: Shutterstock, zdroj: CuisineAZ

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments