V obchodech se objevilo rozmražené máslo ze státních rezerv

Vstupujeme do období, které je pro máslo sezónou. Jak jste si už v minulých letech jistě všimli, v této době toto zboží vždy zdražuje. Tentokrát se k tomu přidal ještě nárůst cen v průběhu celého letošního roku. Výsledek je takový, že cena másla může zcela reálně dosáhnout 80 korun za kostku.

Máslo roky ve skladech

To však není jediná nepříjemná zpráva. Pokud si totiž máslo koupíte v některém z českých obchodů, klidně se vám může stát, že dostanete rok až dva starý produkt, který prošel procesem zamražení a následného rozmražení. Obchody si potom pojistí jeho odbyt tím, že o něco sníží cenu oproti ostatním máslům.

Jak uvedl Zemědělský svaz, české obchody se ve velkém chopily příležitosti a doslova vykoupily máslo z evropských hmotných rezerv, které před časem procházely obměnou. Díky tomu získaly obrovské množství másla, které postupně pouští na trh.

Mohlo by se zdát, že máslo je produktem, který se rychle kazí, a tak nemůže vydržet ve skladech dlouho. Tak tomu ale není. Státy si budují své hmotné rezervy pro případ nouze. V takovém případě máslo zamrazí a mohou ho uchovávat poměrně dlouhou dobu. Jednou za čas se ale přeci jen musí obměnit. V takovém případě ale neputuje do odpadu, ale do prodeje.

Foto: Shutterstock

Kupte si raději čerstvé máslo

Správci hmotných rezerv takové máslo levně prodají obchodníkům, kteří si s ním už poradí. Pokud ho prodají třeba po roce v zamraženém stavu, mají obchody ještě spoustu času na to, aby ho prodaly. Takzvané stolní máslo se může prodávat až do dvou let od chvíle, kdy bylo vyrobeno, pokud bylo předtím zamraženo.

Oproti tomu čerstvé máslo je úplně jiným příběhem. Pakliže chcete kvalitní produkt, měli byste se poohlédnout právě po něm. Může se prodávat maximálně dvacet dní od vyrobení a není možné ho zamrazit.

Stolní máslo sice není závadné, ovšem na chuti už může být dlouhé skladování poznat. V úvahu může přijít snad jen tehdy, pokud je na něj vysoká sleva. Vždy byste ale měli vědět, co kupujete. Takové máslo také poznáte podle toho, že pochází z ciziny.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
7 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
2 let

‘Jak jste si už v minulých letech jistě všimli, v této době toto zboží vždy zdražuje.” Naopak.

“Takové máslo také poznáte podle toho, že pochází z ciziny.”
Nesmysl.

Jiří kuchta
Jiří kuchta
2 let

To je zase objev století. Máslo se z NZ skladu obnovovalo vždycky, takže nic nového. Dříve se tomu říkala “dvojka”, ale škodlivé to neni

Wiki
Wiki
2 let

Tuhle jsem nějaký máslo koupila v akci. Protože ho používám na pečení. Ono to máslo ve stříbrném přebalu je to, co bylo původně zmražený a je to na něm poznat. Poprvý, co na tomto webu nevyšla hromada hnoje jako jindy.

Jaroslav
Jaroslav
2 let

Nikdy a nikde jsem nenarazil na ” Čerstvé máslo”. Vždy jen třeba ” Nedělní máslo” nebo max. ” Vyrobeno z čerstvé smetany” . A pak jen ” Máslo”. Těchto článků jsem četl několik a nikdy žádná fotografie. Kde se dá koupit? V regálech je třeba deset druhů a ani jedno čerstvé.

Tomáš
Tomáš
2 let
Reply to  Jaroslav

Asi moc nenakupujete. S pojmem “čerstvé máslo” se setkávám několikrát týdně, a to i v běžných supermarketech.

Toscana
Toscana
2 let

Vždy se na vánoce kupovala dvojka máslo, protože na pečení bylo lepší. A dovozové máslo je o něčem jiném. Je mnohem lepší než české. Já mám doma italské.

Jaromir Pokluda
Jaromir Pokluda
2 let
Reply to  Toscana

Ať jim to máslo zhnije .Dejte to zpátky Germánům.V historii udělali tolik zla a zas vyskakujou.