Brambory patří k základním surovinám. Jsou univerzální a jejich příprava nezabere mnoho času. Některá jídla si bez nich nedovedeme představit. Loupání brambor ale není zábavné ani s tou nejlepší škrabkou.
Brambory před vařením nařízněte
Připravte si brambory, hrnec a ostrý nůž. Vezměte si jednu bramboru po druhé a nařízněte je v jejich středu. Brambory nožem obkružte. Jakmile máte hotovo, dejte je vařit. Jakmile budou hotové, vytáhněte je z vody a jen mírně zatlačte na slupku. Brambora se z ní sama uvolní. Tento trik jde bohužel použít pouze pro brambory vařené ke slupce.
Proč vařit brambory ve slupce?
Nejen že se dají brambory lépe oloupat, ale zároveň se v nich uchová více vitamínů. Především vitamín C a draslík. Pro tento způsob přípravy se nejlépe hodí varný typ A nebo B.
Slupku nevyhazujte
Zdravé a hezké slupky od brambor rozhodně nevyhazujte. Můžete si z nich upéct například chipsy, případně si z nich připravit vlasovou masku. Výluh z brambor se dá zase použít jako základ polévky nebo hnojivo pro rostliny.
Brambory neškrábejte nožem
Ke škrábání běžných syrových brambor se rozhodně nehodí nůž. Je to sice pohodlné, ale o značnou část brambor tím přijdete. Rovnoměrně je oškrábeme pouze pomocí kvalitní škrabky. Existuje i elektrická škrabka – brambory nasypete do nádoby, kterou uzavřete a ona se postará o oškrábání za vás. Vnitřek tohoto přístroje musíte následně vyčistit, a i v tomto případě dochází ke ztrátám. O něco snadnější situace je u nových brambor, které mají tenoučkou slupku a často se dají konzumovat i s ní.
Vakuově balené brambory
Nejjednodušší, ale zároveň dražší variantou je koupit si vakuově balené brambory. Dají se sehnat již v malých baleních, pouze otevřete sáček a můžete je nasypat do hrnce. Pak neztrácíte loupáním čas ani minutu.
Foto: Shutterstock