Domácí bramborová kaše dokáže být skutečná lahůdka. Milují ji děti i dospělí. Nejčastějšími ingrediencemi jsou brambory, mléko a máslo. Možná by se zdálo, že už nic nemůže tuto tradiční přílohu vylepšit. Vyzkoušejte několik tipů, které zaručí, že už nikdy nebude chtít jinou přílohu.
Základní ingredience
Jemného pyré docílíte použitím vařených brambor, další důležitou ingrediencí je jemné máslo, nakrájené na malé kousky a plnotučné mléko, které by při použití mělo být teplé. K dochucení použijte hrubou sůl. A je to podle váš vše? Vyzkoušejte různé postupy. Ke kaši budete potřebovat 1 kilogram brambor, 2 litry vody a lžičku hrubozrnné soli.
Vaření brambor
Nejdůležitějším moment je vaření brambor. Ty můžete vařit ve slupce, která zachová plnou chuť brambor. Nebo je vařte bez slupky. Skvělé chuti docílíte nahrazením vody vývarem. Tuto novinku používají profesionální kuchaři už nějakou dobu, ale mezi lidi se dostala až letos.
Vývar volte podle vlastní chuti, vhodný je zeleninový, kuřecí i hovězí. Pokud je vaříte ve slupce, brambory před strouháním oloupejte.
Příprava kaše
Ještě teplé brambory je vhodné nastrouhat na hrubém struhadle. Můžete použít také mlýnek na zeleninu. Obě tyto metody zaručí jemnou strukturu kaše. Můžete použít i kvedlačku. Vyhněte se ale použití mixéru. Ten způsobí, že rozmělníte škrob a kaše bude spíše lepit. Poté přidejte máslo a mléko.
Vysušení kaše
Pokud máte čas a chcete ten nejlepší výsledek, postupujte podle receptu francouzského šéfkuchaře Robuchona. Sušení probíhá podobně jako při výrobě odpalovaného těsta. Zahřejte kaši v menším hrnci, začněte ji zadělávat studeným máslem. Odpařenou vodu tuk nahradí. Nakonec přidejte teplé mléko. Kaši dochuťte pomocí soli.
Foto: Shutterstock, zdroj: Cuisine actuelle
Hm, ať už přidáváte cokoliv, všechny ingredience musí být horké – stejně jako brambory.