Krásně vypadá, výborně chutná, je jednoduchý a hotový za pár minut. Takový dort je snem každého, zejména v případě, kdy není času nazbyt. Naučíme vás nepečenou zebru, brzy se stane zamilovaným dortem každého člena vaší rodiny.
Zebra z USA
Nepečená zebra je oblíbená zejména ve Spojených státech, ale pro svou vynikající chuť a snadnou přípravu si našla cestu i do spousty kuchyní v Evropě. Potěší vás, že nepotřebuje žádnou složitou náplň ani těžký máslový krém. Vypadá krásně i bez toho, abyste zdobením strávili dlouhé hodiny a měli upatláno hned několik kusů nádobí. Zebra dort má mnoho variací, jistě brzy vyzkoušíte nové příchutě. Základem zebry je smetanový a kakaový krém, ten je možné střídat i s krémem jahodovým či malinovým. Pikantní příchuť mu může dodat máta nebo náplň z čaje matcha.
Jak připravit korpus dortu zebra
Na přípravu korpusu budete potřebovat 260 g máslových sušenek. Nejlepším základem jsou kakaové sušenky. Použít ale můžete i Be-Be sušenky, dětské piškoty nebo Lotus sušenky. Sušenky důkladně rozdrtíte v mixéru a smícháte se 170 g rozpuštěného másla. Směs utlačíme na dno dortové formy vymazané po bocích a vyložené pečícím papírem. Sušenkový základ je nutné dobře upěchovat dlaní a dát na pár minut do lednice, opravdu jen na malou chvíli. Mezitím si připravíte krém.
Krém na zebrový dort
Na krém budete potřebovat 400 g zakysané smetany a 300 g kondenzovaného mléka. Obě ingredience vyšlehejte. Zvlášť vyšlehejte šlehačku ze 400 ml smetany. Hotovou šlehačku vmíchejte do kondenzovaného mléka a zakysané smetany. Posledním krokem je smíchání želatiny a vody. Na 80 g želatiny za studena je zapotřebí 200 ml vlažné vody. Želatinu důkladně rozmíchejte a přidejte do směsi.
Plnění zebry krémem
Připravený krém se rozdělí na dvě poloviny. Do jedné poloviny se vmíchá 20 g vanilkového cukru, do druhé 60 g kakaa a 100 ml horké vody. Každá miska krému se důkladně promíchá. Vrstvení se provádí vždy po 8 lžících krému různé barvy. Začíná se tmavým krémem. Forma se naklání na strany a tmavý krém se rozlije po celém korpusu. Pak se doprostřed nalije světlý krém a už se nerozlévá. Do světlého krému, znovu doprostřed se nalévá postupně tmavý krém.
Krémy vrstvené ze středu vždy po 8 lžících vytvoří kruhy. Nakonec se vzor upraví jemnými tahy špejlí, od okraje ke středu (špejlí nakreslíte hvězdu), vzniknou barevné pavučinky. Dort se vychladí přes noc v lednici a může se podávat.
Foto: Shutterstock