Obrovská chyba při odmrazování. Lidé si tak likvidují lednici a přeplácí tisíce korun za elektřinu

Odmrazování mrazničky je základním předpokladem pro její správné a ekonomické fungování. Je nezbytné pro efektní uchování potravin. Během něho ale můžete udělat i několik chyb, které se vám vrátí vyšší fakturou za elektřinu.

Vysoká cena

Ve chvíli, kdy se začnou stěny mrazáku pokrývat námrazou, dochází k velkému nárůstu spotřeby. Mraznička kvůli tomu spotřebovává až o 30 % elektřiny více. S rostoucí námrazou se spotřeba až zdvojnásobí. Nejste si však jisti, že nastal ten pravý moment k odmrazení.

Jednoduché odmrazení

Než začnete s odstraňováním námrazy, vypněte lednici, nebo ji vypojte ze zásuvky. Abyste nepřišli o uskladněné jídlo, odmrazujte v momentě, kdy je lednice prázdná, nebo je co nejméně naplněná. Jídlo uskladněte v co největším chladu. Podpořit ho můžete přikrytím pomocí ručníků nebo použitím izotermických tašek. Jakmile máte vše připraveno, otevřete dvířka.

Nezapomeňte na zem umístit hadr nebo savou utěrku. Je důležitá, aby po podlaze netekla voda. Odmrazení může trvat až tři hodiny. Poté, co dojde k odstranění ledu, mrazák vyčistěte a vydezinfikujte za pomoci bílého octa a citronu.

Foto: Shutterstock

Rychlé odmrazení

Chcete-li celý proces urychlit, zkuste využít několik triků. Doprostřed můžete umístit kastrol s vroucí vodou. Pod hrnec položte utěrku, která zabrání poškození plastů. Místo kastrolu je možné sáhnout i po skleněné nádobě. Pára, která bude vycházet, odmrazování urychlí. Pokud necháte zavřená dvířka, bude to ještě rychlejší. Vše urychlíte také použitím soli, kterou můžete led poprášit.

Vyhněte se chybám

Lednici nezapomínejte odpojit ze zásuvky, odmrazování není příliš dobrým přítelem elektřiny. Stejně tak se vyhněte používání dalších elektrických spotřebičů, jako je například fén nebo přímotop. Můžete tím ohrozit fungování lednice, ale také sebe. V případě, že by se do něj dostala voda, riskujete zásah proudem.  Vyhnout byste se měli i použití ostrých předmětů jako je nůž nebo nůžky. Jejich hrany mohou mrazák nenávratně poškodit.

Foto: Shutterstock, zdroj: lintern@ute

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments