Roláda z piškotového těsta je vždy chloubou nedělního pohoštění – jen škoda, že ji nelze jednoduše připravit. Možná si říkáte to stejné, když brouzdáte v knihách či na internetu s recepty a narazíte tam na krásnou roládu. Sliny se vám sbíhají, ale jelikož vám roláda vždy praskne, raději upečete vláčnou bábovku. I ta je dobrá a perfektně splní to, co má, ale přece jen roláda plněná šlehačkou, možná i s kousky ovoce, vás jednoduše láká. Dejte jí ještě jednu šanci a zkuste ji dle našeho receptu a postupu. Věřte, že se vám povede.
Vlhké plátýnko bude sázka na jistotu
Na přípravu rolády budete potřebovat 6 polévkových lžic polohrubé mouky, 5 lžic krystalového cukru, 5 vajec a kůru z jednoho citronu. Pokud nebudete roládu plnit máslovým krémem, připravte si šlehačku ke šlehání a pokud bude třeba, tak i ztužovač a nějaké vámi oblíbené ovoce. Vynikající jsou jahody, kiwi nebo banány.
Jakmile dáte těsto péct, nebude trvat dlouho a bude hotové, proto doporučujeme, abyste od trouby neodcházeli. Nyní si vezměte čisté plátýnko ve velikosti utěrky či rovnou utěrku a upečený plát na něj položte. Nyní plát i s utěrkou srolujte do rolády. Tak zajistíte, že roláda nepraskne.
Zpět ale k pečení těsta. Začněte tím, že vyložíte plech pečícím papírem a rozehřejete troubu na 180 °C.
Správné pečení rolády
Jdeme na přípravu těsta: Ze všeho nejdříve si vyšlehejte vejce s cukrem, a následně přidejte kůru. Konzistence vajec by měla být hustá a barva světle žlutá. Doporučujeme použít ruční mixér, protože obyčejnou metličkou byste šlehali opravdu dlouho. Jakmile budete mít vyšleháno, po lžících přidávejte hrubou mouku. Než přidáte druhou a tak dále, vždy tu předchozí dokonale zapracujte do vajec – nesmíte mít v těstě hrudky mouky.
Jednoduché těsto, viďte? Jakmile jej budete mít vyšlehané, rozetřete ho na plech vyložený pečícím papírem. Dbejte na to, aby těsto bylo rozetřeno rovnoměrně. Následně umístěte plech do trouby a pečte deset minut. Po upečení navlhčete utěrku či plátýnko, dokonale jej vyždímejte a umístěte na těsto. I s textilií překlopte na stůl, plech oddělejte a pečící papír ponechte. Nyní si těsto natočte tak, abyste jej z kratší strany mohli rolovat do rolády, a to i s utěrkou a papírem. Přibližně patnáct minut nechte těsto odpočívat a připravte si náplň.
Tu buď zvolíte ze šlehačky nebo klidně jakoukoli jinou. Vynikající je vanilkový či karamelový krém. Poté vezměte těsto, rozložte ho, potřete zvoleným krémem a na něj dejte na kousky nakrájené ovoce. Nyní zabalte opět do rolády a při rolování pomalu oddělávejte papír. Hotovou roládu polijte čokoládovou polevou a máte hotovo. Dobrou chuť.
Foto: Shutterstock
Roláda bude určitě dobrá,ale v předpisů píšete polohrubá mouka a při rozpisu zpracování píšete hrubá ,tak která,já bych nechala tu polohrubou