Neuvěřitelně snadné těsto na skutečnou italskou pizzu

Světlé chlebové těsto s krásně opečeným okrajem a náplní z rajčat, sýra a dalších oblíbených ingrediencí. Pizza je jedno z nejoblíbenějších jídel a vyniká nejen svou chutí, ale i typickou vůní. Samozřejmě že chuti přidá i příprava v italské peci, která se vytápí dřevem, ale vynikající pizzu můžete připravit i doma.

Pokud se toto oblíbené jídlo chystáte připravit, přinášíme výborný recept. Těsto můžete zpracovat hned v den přípravy nebo nechte těsto kynout přes noc v lednici. Pro ulehčení můžete využít kuchyňský robot nebo těsto zpracovat ručně.

Recept na těsto

Ingredience

  • 2 šálky vlažné vody
  • špetka cukru
  • 1 a 1/2 lžíce sušeného droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 a 1/4 šálku hladké nebo chlebové mouky
  • 1 a 1/2 lžičky soli

Postup

Do větší mísy, pokud budete těsto zpracovávat ručně, nalijte teplou vodu a cukr. Nasypte droždí, nechte 5 – 10 minut odstát a poté promíchejte, aby se vše spojilo.

Do mísy přidejte olivový olej, mouku, sůl a opatrně pomocí měchačky promíchejte, dokud se těsto nezačne spojovat. Poté vyndejte těsto z mísy a položte na lehce pomoučený vál. Ručně hněťte, dokud těsto není hladké a pružné. Mělo by vám to zabrat zhruba 10 minut. Pokud by těsto bylo hodně lepivé, přidejte trošku mouky.

Foto: Shutterstock

Mísu lehce potřete olejem a těsto vložte zpět. Také těsto lehce potřete olejem, přikryjte mísu potravinářskou fólií a přesto suchou a čistou utěrkou. Nechte na teplém místě vykynout, dokud se nezdvojnásobí objem. Cca 2 hodiny. Pokud nebudete chtít těsto použít ještě ten den, můžete dát těsto do lednice a nechat ho tam do druhého dne. Těsto dejte do lednice zabalené v igelitovém pytlíku pevně zavázaném.

Po vykynutí těsto znovu propracujte a rozdělte dle požadované velikosti na 1 – 3 díly. Nechte 20 minut odpočinout. Připravte si plech, který lehce potřete olivovým olejem a na tomto vytvarujte těsto do požadované velikosti a tvaru. Nyní už můžete přidávat oblíbené ingredience.

Vložte do předehřáté trouby na 250° C a pečte 15 – 20 minut, dokud není kůrka zlatavá.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments