Máslo je jednou z potravin, jejíž cena neustále stoupá. Často se v obchodě nedokážeme ubránit šoku, kam až se vyšroubovala. A co teprve, když v nás zahlodá podezření, že tuk, který se právě snažíme namazat na chleba, není kvalitní?
Nenechte se napálit
Pár tipů, jak se nenechat napálit, pro vás máme. Existují právní předpisy, které určují, jaké vlastnosti má výrobek mít, aby mohl být nazýván máslem.
Musí obsahovat nejméně 80 % mléčného tuku, nejvýše 16 % vody a 2 % mléčné sušiny. Produkt, který se nazývá máslem, musí být výhradně živočišného původu a nesmí v něm být ani gram rostlinného tuku.
Bohužel ne všichni výrobci jsou poctiví a s nekalými praktikami se setkáváme i v potravinářství.
Jak poznáte nežádoucí rostlinné tuky
Necháte-li máslo rozpustit v pánvi a následně uvidíte plavat ve žluté tekutině bílé „oči“, s vysokou pravděpodobností se jedná o rostlinné tuky. Ty totiž mají až 3x vyšší bod tání, než máslo. Jednoduše řečeno, rozpuštěný tuk je živočišný a skvrny v něm jsou ztužené oleje.
Pančovaný tuk vás nemile překvapí při výrobě krémů do různých sladkostí. Máslo obsahující oleje je totiž vodnaté a snadno se sráží, takže vyšlehat z něj hladký krém může být oříšek.
Že je něco špatně, si můžete všimnout, už když máslo vyndáte z ledničky. To živočišné je tvrdé a obtížně se roztírá. Jestli ale jde bezprostředně namazat na chleba, pravděpodobně bude šizené. V pokojové teplotě by mělo změknout zhruba za hodinu, uchovat si tvar a nesmí se na něm objevit kapičky vody.
Díky vysokému obsahu tuku se pravé máslo nikdy nepřilepí ke svému obalu ani k noži, kterým ho chcete rozetřít.
Napoví vám chuť, vůně i vzhled
Živočišné máslo chutná krémově, s dochutí mléka, rozhodně byste neměli pociťovat ani náznak kyselosti nebo hořkosti. Na jazyku se okamžitě rozpustí, na rozdíl od margarínu, který se lepí na zuby a zanechává mastný povlak.
Máslo nemá skoro žádnou vůni, proto nápadnější aroma upozorní na zvýrazňovače. Také je jen lehce nažloutlé, takže sytější žlutá ukazuje na přidání barviv a bílá na přítomnost rostlinných olejů.
Zkoumejte složení
Výrobek, se kterým nemáte předchozí zkušenost, si pořádně prohlédněte. Občas je na obalu vyobrazená kráva a přitom by tam měla být spíše slunečnice, protože při prostudování složení zjistíte, že se jedná o rostlinný produkt. A že i avízovaných 85 % tuku je rostlinného původu.
Máslo, obsahující rostlinné oleje, našemu zdraví nijak neškodí, mělo by ale být významně levnější. Proto, pokud vás některý z výše uvedených postřehů upozorní, že váš výrobek není ve 100% kvalitě, příště už ho nekupujte. Na trhu existuje dostatek produktů, které se vás nesnaží oklamat a za své peníze byste měli dostat kvalitní zboží.
Foto: Shutterstock