Paní Blanka dokáže v obchodě vybrat ta nejsladší jablka. Upozornila, na co se zaměřit a jak je poznat na první pohled

Vitamíny potřebujeme v každé roční době, ale v zimě, kdy na naši imunitu útočí nejen mrazivé počasí, ale i kašlající spoluobčané, ještě o něco víc.

Měli bychom proto jíst dostatek ovoce, jelikož to je zásobárna vitamínů v té nejlákavější formě. A jedním z nejoblíbenějších a nejdostupnějších jsou jablka. Však jich také v obchodech najdeme tolik odrůd, že je těžké si vybrat.

Budou sladší a šťavnatější jablka červená, zelená, žlutá, žíhaná, naleštěná nebo s matnou slupkou? Samozřejmě vybíráme hlavně očima, protože kousnout si do nich nemůžeme. Ovšem ta nejkrásnější často nebývají nejlepší, jak jsme si kolikrát ověřili.

Existují nějaké znaky, které nám pomohou rozeznat, která jablka jsou opravdu sladká a šťavnatá?

Jak vybrat sladká jablka?

  1. V první řadě jablko jemně stiskněte mezi palcem a ukazovákem, abyste se ujistili, že je pevné. Pokud je na stisk měkké, není nutně špatné, jen si na něm příliš nepochutnáte. Chcete-li ale ovoce do smoothie, budou měkčí jablíčka skvělou volbou. Odřeniny a skvrny na slupce ničemu nevadí, různé „modřiny“ už ale ano.
  2. Sáhněte raději po jablkách s drsnější slupkou, než po těch hladkých, protože právě ta napovídá, že se pod ní skrývá dužina s vyšším obsahem cukru.
  3. Stejně tak si vyberte ovoce, jehož barva je žíhaná, se spoustou barevných skvrn a proužků. Určitě si na nich pochutnáte víc, než na těch jednolitě červených a nablýskaných.
  4. Zaměřte se i na spodní část jablíčka, jestli je spíš kulatá nebo plochá. Ty s kulatým spodkem jsou plody samičí a bývají sladší než ploché samčí.
  5. Napovědět vám může i stopka. Pokud je zelená, znamená to, že jablko ještě nedávno viselo na stromě. Čerstvější jablko by mělo být šťavnatější a sladší, než to, které strávilo pár měsíců ve skladech.

Bohužel, staré odrůdy jablek z našich obchodů pomalu mizí a jejich místo zaujímají nové druhy, s ne příliš sofistikovanou chutí, ale odolné vůči mrazu, chorobám, přepravě a skladování v chladírnách. Díky technologiím si totiž můžeme ze supermarketu přinést jablka stará rok i více.

Foto: Shutterstock

Skladujte jablka správně

Jablka můžete bez problémů skladovat v ledničce, mějte však na paměti, že:

  • Snadno zachytí chutě ostatních potravin, nedávejte je proto do blízkosti jídel s výrazným pachem.
  • Produkují ethylen, což je plyn, urychlující dozrávání. Uchovávejte je tedy mimo dosah zeleniny, kterou chcete udržet čerstvou. Této jejich vlastnosti ale můžete využít. Potřebujete-li, aby vám dozrála třeba rajčata, dejte je do mísy spolu s jablkem. Uvidíte, jak rychle “dojdou”.

Jablka jsou vynikajícím doplňkem stravy díky vysokému obsahu vlákniny, která má příznivý vliv na trávení, poskytuje pocit sytosti a zlepšuje metabolismus. Čerstvá jablka jsou extrémně bohatým zdrojem vitamínu C. Jezte je i se slupkou, ta je totiž na vlákninu a vitamíny nejbohatší.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments