Těstoviny jsou jednou z nejuniverzálnějších příloh. A je jich takové množství druhů, že z toho jde i gurmánovi hlava kolem: špagety, špecle, fettuccine, penne, farfalle a mnoho dalších. Snad každý si mezi těstovinami najde něco, co mu chutná, i kdyby mělo jít jen o nudle ve vývaru. Příprava těstovin je nesmírně jednoduchá: prostě je hodíte do vroucí osolené vody a za požadovaný čas slijete. Pokud však chcete okusit něco extra, měli byste je zkusit opéct v troubě.
Těstoviny z trouby
Pro tento typ přípravy se nejlépe hodí druh těstoviny zvaný bucatini. Jde o dlouhé semolinové makaróny, širší než špagety a uvnitř duté.
Cca 500 g bucatini, případně špaget rovnoměrně rozprostřeme na plech, můžeme i ve dvou vrstvách. Vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 °C a opékáme 10-15 minut, dokud nebudou těstoviny zlatohnědé.
Vyndáme je z trouby a necháme úplně vychladnout. Poté vložíme do plastového uzavíratelného sáčku a přidáme vodu. Sáček uzavřeme, zbavíme se vzduchu a necháme v lednici 2,5 hodiny hydratovat.
Pokud nemáte na odležení v lednici čas, můžete místo toho těstoviny po vychladnutí klasicky uvařit, nicméně výsledek nebude tak bombastický. Také počítejte s delší dobou varu než u běžných těstovin.
S čím předpečené těstoviny podávat?
Jelikož takto připravené těstoviny chutnají výrazněji než obvykle, musíte zvolit správnou omáčku. Vhodná je například obyčejná rajčatová omáčka nebo prostě jen olivový olej s ricottou a bylinkami.
Historie těstovin
Traduje se, že do Itálie přivezl těstoviny koncem 13. století Marco Polo z Dálného východu. Nicméně prvopočátky těstovin sahají dál. Už ve 4. století př.n.l. pokrm na styl těstovin připravovali Etruskové, Číňané zase měli něco jako nudle 3000 př.n.l. Pravdou však je, že Itálii se nedá upřít v těstovinovém „průmyslu“ prvenství.
Foto: Shutterstock, zdroj: food52.com, sharethepasta.org