Za normálních okolností mají vejce v naší lednici docela nízkou trvanlivost, maximálně pár týdnů. Což je celkem škoda, protože když si koupíte velké plato vajec, sice vás vyjde lépe, ale vejce se vám mohou zkazit dříve, než je stihnete spotřebovat. Naštěstí existuje několik způsobů, jak trvanlivost vajec prodloužit.
Mražená vejce
Jak bezpečně zmrazit vejce? Jednoduše. Vejce rozklepněte, prošlehejte, přelijte do vhodné nádoby, tu uzavřete, a pak vložte do mrazáku. Nebo rovnou nalijte do formiček na led. Zmrazit můžete také vařená, oloupaná vejce. Hlavně nikdy nevkládejte do mrazničky vejce ve skořápce, to by nedopadlo dobře.
Sušená vejce
Vejce v prášku? Ano, čtete dobře, i to jde. Sušená vejce můžete použít stejně dobře jako ta čerstvá. Budete potřebovat vejce, voskový papír a sušičku potravin.
Podnos vyložte voskovým papírem tak, aby vznikla vanička, ze které vejce nevytečou. Nyní vejce rozklepněte, promíchejte a nalijte na podnos. Pokud chcete sušit bílky a žloutky zvlášť, tak je oddělte a nalijte na dva různé podnosy. Snažte se vejce rovnoměrně rozetřít po celé ploše. Sušte při 57 °C 6-8 hodin. Po usušení můžete vejce rozdrobit nebo rozemlít v mixéru a uložit do dobře utěsněné sklenice.
Pokud chcete vejce použít, při pečení stačí přidat vejce v prášku, při jiné úpravě je třeba vejce rekonstituovat. Když smícháte 1 lžíci práškového vejce a 1 lžíci vody, vydá to za 1 běžné vejce.
Další alternativní způsoby
Vejce můžete například naložit do octového solného roztoku smíchaného s kořením. Pak vydrží v lednici několik měsíců.
Použít se dá také roztok křemičitanu sodného. Do něj vejce špičkou dolů ponoříte.
Půl roku vám vydrží vajíčko, které obalíte potravinářskou folií a poté naložíte do soli.
Naopak rozhodně nikdy se nesnažte vejce zakonzervovat. Nabobtnají, zezelenají, jíst se nedají.
Tip našich prababiček
Předci namáčeli vejce do vápenné vody a pak je ukládali do bedýnky naplněné pšenicí. Dnes se mohou celá vejce vložit do sklenice a zalít hydroxidem vápenatým nebo hašenou vápennou vodou. Poměr roztoku je 1 polévková lžíce vápna na 1 litr vody. Pak už zbývá sklenici jen dobře zavřít a máte hotovo. Vejce vydrží velmi dlouho, každopádně tato metoda na rozdíl od výše zmíněných je poněkud svérázná, a ne tak úplně košer.
Foto: Shutterstock, zdroj: thesurvivalmom.com