Bramborová kaše nebo někdy také bramborové pyré jsou velmi oblíbenou přílohou. I když zrovna neholdujete vařeným bramborám, kaše pro vás může být ideální. Každý z nás má možná ověřený recept, je ale fakt, že existují i skvělé triky, které z ní udělají úplně nový požitek.
Základní ingredience
Pro skvělou kaši jsou vždy třeba správné brambory. Nejlepší pro přípravu kaše jsou brambory varného typu C. Ty mají totiž velké množství škrobu. Díky tomu jsou moučné a výsledná kaše není tolik lepivá. Jako další si připravte změklé máslo, mléko nebo smetanu.
Chybět nesmí ani sůl, která kaši dodá ideální chuť. Máslo je také možné nahradit olivovým olejem, který ji dělá více stravitelnou a omezuje přísun nasycených mastných tuků.
Tajná přísada
A jak kaši ještě vylepšit? Nebojte se přidat tajemství našich babiček. Kaši totiž vylepší špetka jedlé sody. Jedlá soda je alternativou pro jakékoli kypřidlo a přesně tak funguje i v bramborové kaši. Díky tomu bude výsledek hebký a krásně nadýchaný. Navíc na talíři udrží správný tvar. Pokud se pro její použití rozhodnete, postupujte opatrně a přidejte skutečně jenom špetku. Kaše by totiž zhořkla.
Jak na to?
Oloupejte asi kilogram brambor a nechte vařit v osolené vodě. Uvařte je do měkka. Poté je slijte a propasírujte. Můžete použít i lis na brambory, který jim zajistí ideální konzistenci. Přidejte tři lžíce změklého másla nebo lžíci olivového oleje. Přisypte špetku sody a přilijte asi 200 ml teplého mléka. Vše smíchejte. Teď už můžete servírovat.
Dopřejte kaši i další chutě
Nudí-li vás tradiční chuť kaše a nebojíte se experimentovat, dodejte jí jinou chuť. Jde to velmi jednoduše. Máte-li rádi ostré, ochutnejte třeba wasabi kaši. Na konci celého postupu stačí přidat wasabi pastu. Použijte jen malé množství na špičku nože a případně přidávejte. Podobně můžete vytvořit bramborovou kaši s koprem nebo česnekem. Nemáte-li zrovna k dispozici čerstvé bylinky, sáhněte po pastě. Nebojte se vyzkoušet i další příchutě. Představivosti se meze nekladou.
Foto: Shutterstock, zdroj: Comment économiser