Vánoční cukroví je oblíbenou součástí každého vánočního stolu. Je důležité skladovat je správně, aby bylo co nejčerstvější, když je servírujeme našim hostům. Zde je několik tipů, jak to udělat.
Perníčky
Pokud chcete, aby byly vaše perníčky po celé Vánoce měkké, voňavé a chutné, je důležité správné skladování. Můžete je uložit v keramické dóze nebo kartonové krabici v chladu. Vyložte dózu alobalem nebo papírovými ubrousky, a perníčky do ní naskládejte.
Mají rády vlhkost, můžete tedy každou vrstvu zastříknout rumem, nebo do krabice přidat rozkrojené jablko či kousek chleba. Perníčky si z nich vlhkost vytáhnou. Je důležité ale měnit jablko i chléb, aby se nezkazily. Podobně lze skladovat i štolu. Perníčky se v žádném případě nezměknou v plastové dóze.
Kartonová krabice se hodí na všechny druhy
Pro skladování suchého cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny, zázvorky, linecké koláčky nebo banánky bez náplně, je nejlepší použít kartonovou krabici. Vyložte ji papírovými ubrousky a bez obav do ní můžete dát cukroví.
Poté položte na něj ubrousek a můžete krabici zavřít. Skladujte ji v chladnějším pokoji nebo ve spíži, protože teplo nesvědčí tukům obsaženým v cukroví. Kokosky a pusinky by se měly skladovat v papírových sáčcích na suchém místě, kde nenavlhnou. V žádném případě je nedávejte do lednice.
Plněné cukroví
Plněné cukroví, jako je linecké, slepované nebo s polevou, můžete skladovat na balkoně nebo v lednici. Nejlepší je uložit je do kartonové krabice obložené ubrousky, nebo do uzavíratelné plastové dózy vyložené alobalem. Domácí sušenky uchovávejte v plechové dóze. Pokud chcete cukroví skladovat na balkoně, ujistěte se, že není v mrazu ani na slunci. V lednici je důležité, aby byla dóza opravdu dobře uzavřená, jinak může cukroví nasát nežádoucí pachy. Při dodržování pravidel si během svátků pochutnáte na skvělém cukroví.
Foto: Shutterstock