Udělejte štědrovečerního kapra konečně pořádně, je na to skvělý fígl. Ať není hnusný jako vždycky

Ať už se chystáte na Štědrý den držet půst, nebo se těšíte na jedno cukroví za druhým, jedno je jisté – budete připravovat štědrovečerní večeři. Každoročně se na vánoční tabuli objevuje smažený kapr s bramborovým salátem. Možná se vám ale zdá příprava kapra složitá – výběr ryby, porcování a smažení jsou totiž spojená s několika pravidly. Přesto stojí za to sáhnout po této klasické štědrovečerní pochoutce – kaprovi přijdete na chuť, pokud bude správně připravený.

Vybírejte pečlivě

Při výběru kapra na štědrovečerní hostinu je důležité je vybírat od rybářů, kteří v kádích mají čilé kapry. Soustřeďte se také na hmotnost kapra, která by měla být v rozmezí 2 až 3 kilogramy. Pokud zvolíte menšího kapra, může být cítit bahnem. Není ostuda odmítnout rybářem vyloveného kapra a vybrat si takového, který vás zaujme. Záleží na vás, zda se rozhodnete koupit rybu zabitou před vámi, nebo se toho ujmete sami. Pro většinu lidí je vhodnější první možnost.

Jak na porcování?

Po zabití kapra se můžete pustit do jeho filetování. Nejprve ho oškubete, a odříznete hlavu a ocasní ploutev. Položte kapra tak, aby byla pateří k sobě a udělejte podélný řez, kterým ho rozdělíte na dvě poloviny. Snažte se, aby nůž kopíroval žeberní kosti a postupujte od hlavy až po ocasní ploutev. Následně odřízněte hřbetní kost směrem od hlavy k ocasu. Poté nastává pravděpodobně nejtěžší část – odstraňování kostí.

Položte kapra tak, aby žeberní kosti směřovaly nahoru a seřežte je směrem od páteře dolů. Poté se můžete pustit do drobných kůstek v trupu kapra, které je třeba rozporcovat na malé části. Na závěr filety zbavte blán a máte hotovo!

Foto: Shutterstock

Nedělejte chyby při smažení

Tradičně při smažení kapra je žádoucí, aby se ryba mohla skoro plavat v oleji. Paradoxně tímto způsobem nebude tak nasáklá tukem a rychleji a rovnoměrně se usmaží. Můžete použít i fritézu. Do hlubšího kastrůlku nalijte dostatečné množství tuku, nejlépe sádla, a rozpalte ho na vyšší teplotu.

Poznáte, že je připravené na smažení, když vložíte do oleje kousek chleba nebo pár drobků strouhanky a okamžitě se začnou smažit. Smažte kapra asi 4 až 5 minut po každé straně, dokud není kůrka dozlatova. Poté položte kousky ryby na vrstvu kuchyňského papíru, aby odsál přebytečný tuk. Smaženého kapra podávejte s bramborovým salátem.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments