Svíčková patří k nejoblíbenějším a nejprestižnějším českým pokrmům a mnoho lidí touží po tom, aby jejich svíčková chutnala stejně dobře jako ta od babičky. Avšak někteří si s tím neví rady a netuší, co je třeba přidat do svíčkové, aby chutnala co nejlépe.
Přidejte hořčici
Šéfkuchař a restauratér Zdeněk Pohlreich tvrdí, že klíčem k úspěšné a chutné svíčkové je přidat lžíci hořčice. Ta dodá svíčkové zajímavou chuť a vůni, která jinak chybí. Přidáním jedné lžíce hořčice svíčkovou snadno vylepšíte a dosáhnete té nejlepší chuti.
Co budete potřebovat na dokonalou svíčkovou?
Pokud chcete připravit skvělou svíčkovou, budete potřebovat následující suroviny podle Zdeňka Pohlreicha: 800 g hovězí svíčkové, 1 cibuli, 1 celer, 1 mrkev, 50 g špeku, máslo, 2 bobkové listy, 10 kuliček celého pepře, 2 kuličky nového koření, sůl, pepř, 200 ml smetany ke šlehání, citronovou šťávu a hořčici. Nezapomeňte také na hladkou mouku. Hořčice je klíčovým prvkem, který dá vaší svíčkové šmrnc a dodá jí zajímavou chuť a vůni. Přidejte ji do seznamu surovin a uvidíte, že vaše svíčková bude chutnat skvěle.
Jak na to?
Chcete-li připravit skvělou svíčkovou, budete potřebovat následující kroky:
- Očistěte, osolte a opepřete maso a prošpikujte ho špikovací jehlou.
- Omyjte a nakrájejte kořenovou zeleninu a jednu středně velkou cibuli.
- Rozehřejte máslo na pánvi a opečte svíčkovou ze všech stran. Přidejte nakrájenou zeleninu a kousek slaniny.
- Přidejte koření: bobkový list, nové koření, černý pepř a cukr. A nezapomeňte na lžíci hořčice.
- Maso i zeleninu přemístěte do pekáče a podlijte vodou. Pečte na 180 °C po dobu 15 minut, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte další hodinu až hodinu a půl. Podlijte podle potřeby.
- Nakonec omáčku rozmixujte, přidejte smetanu, dochuťte solí, citronovou šťávou a případně cukrem. Podávejte se šlehačkou, brusinkami, plátkem citrónu a domácím knedlíkem.
Foto: Shutterstock